Kada se govori o nadzoru, sigurnosnim kamerama i tehnologijama poput prepoznavanja lica koje se zaista primjenjuju nad stanovnicima, svi na prvo mjesto stavljaju Kinu. U najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu privatnost se ne cijeni toliko kao u SAD-u i pogotovo Europi, a kao i svuda, veliki nadzorni aparat opravdava se potrebom za većom sigurnošću i nadzorom ilegalnih aktivnosti.

Zeng Xiaoyang s novom kamerom Kinezi napravili kameru koja "vidi" četiri puta bolje od čovjeka

Naravno, nije teško pretpostaviti da Kina ima najveći broj nadzornih kamera na svijetu, a ti su podaci potvrđeni i na stranici posvećenoj računalnoj sigurnosti i nadzoru PreciseSecurity, na kojoj su objavljeni podaci o procijenjenom ukupnom broju CCTV kamera te o količini takvih kamera po broju stanovnika. Prema definiciji na toj stranici, CCTV kamere su "TV sustavi u kojima signali nisu distribuirani javno, ali su praćeni prvenstveno u svrhu nadzora i sigurnosti".

Prema njihovim podacima, Kina ima instalirano najmanje 200 milijuna nadzornih kamera, što je daleko najviše u odnosu na ostale države, odnosno čak četiri puta više u odnosu na drugu zemlju s najviše kamera, SAD, u kojemu je instalirano oko 50 milijuna kamera. No kako u Kini živi puno više ljudi u odnosu na SAD-a (skoro 1,4 milijarde u odnosu na 327 milijuna), tako je Amerika prva po broju nadzornih kamera po broju stanovnika. Naime, na sto stanovnika SAD-a instalirano je 15,28 nadzornih kamera, dok je na 100 stanovnika Kine instalirano 14,36 nadzornih kamera.

Nadzor Na kineskoj granici: Policija turistima uzima mobitele, traži PIN i na uređaje instalira špijunski softver

Po ukupnom broju kamera, nakon SAD-a na drugom je mjestu Njemačka s 5,2 milijuna kamera, a listu pet zemalja s najvećim brojem nadzornih kamera zatvaraju Velika Britanija i Japan s 5 milijuna kamera.

Što se tiče gradova s najvećim brojem nadzornih kamera po broju stanovnika na svijetu, nije teško pogoditi da na toj listi također dominiraju kineski gradovi. Na listi 10 gradova s najvećim brojem kamera samo dva grada nisu u Kini – London, koji se nalazi na šestom mjestu sa 627 tisuća kamera, te Atlanta, koja je na desetom mjestu i u kojoj je postavljeno 7800 kamera. Neslavno prvo mjesto pripada gradu Chongqingu s čak više od 2,5 milijuna nadzornih kamera, odnosno 16,80 po stanovniku, dok Šangaj na trećem mjestu ima 11,34 kamere po stanovniku, no ukupno je u tom gradu instalirano skoro 3 milijuna nadzornih kamera.

Izvor: Precise Security
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju