Znate li koja država ima najveći broj nadzornih kamera po broju stanovnika?

Najveći broj sigurnosnih kamera ima Kina, no ako se gleda broj kamera po broju stanovnika, tu listu predvodi druga država.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.12.2019. / 15:32

Nadzorna kamera (Foto: Getty images)

Kada se govori o nadzoru, sigurnosnim kamerama i tehnologijama poput prepoznavanja lica koje se zaista primjenjuju nad stanovnicima, svi na prvo mjesto stavljaju Kinu. U najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu privatnost se ne cijeni toliko kao u SAD-u i pogotovo Europi, a kao i svuda, veliki nadzorni aparat opravdava se potrebom za većom sigurnošću i nadzorom ilegalnih aktivnosti.

Zeng Xiaoyang s novom kamerom Kinezi napravili kameru koja "vidi" četiri puta bolje od čovjeka

Naravno, nije teško pretpostaviti da Kina ima najveći broj nadzornih kamera na svijetu, a ti su podaci potvrđeni i na stranici posvećenoj računalnoj sigurnosti i nadzoru PreciseSecurity, na kojoj su objavljeni podaci o procijenjenom ukupnom broju CCTV kamera te o količini takvih kamera po broju stanovnika. Prema definiciji na toj stranici, CCTV kamere su "TV sustavi u kojima signali nisu distribuirani javno, ali su praćeni prvenstveno u svrhu nadzora i sigurnosti".

Prema njihovim podacima, Kina ima instalirano najmanje 200 milijuna nadzornih kamera, što je daleko najviše u odnosu na ostale države, odnosno čak četiri puta više u odnosu na drugu zemlju s najviše kamera, SAD, u kojemu je instalirano oko 50 milijuna kamera. No kako u Kini živi puno više ljudi u odnosu na SAD-a (skoro 1,4 milijarde u odnosu na 327 milijuna), tako je Amerika prva po broju nadzornih kamera po broju stanovnika. Naime, na sto stanovnika SAD-a instalirano je 15,28 nadzornih kamera, dok je na 100 stanovnika Kine instalirano 14,36 nadzornih kamera.

Nadzor Na kineskoj granici: Policija turistima uzima mobitele, traži PIN i na uređaje instalira špijunski softver

Po ukupnom broju kamera, nakon SAD-a na drugom je mjestu Njemačka s 5,2 milijuna kamera, a listu pet zemalja s najvećim brojem nadzornih kamera zatvaraju Velika Britanija i Japan s 5 milijuna kamera.

Što se tiče gradova s najvećim brojem nadzornih kamera po broju stanovnika na svijetu, nije teško pogoditi da na toj listi također dominiraju kineski gradovi. Na listi 10 gradova s najvećim brojem kamera samo dva grada nisu u Kini – London, koji se nalazi na šestom mjestu sa 627 tisuća kamera, te Atlanta, koja je na desetom mjestu i u kojoj je postavljeno 7800 kamera. Neslavno prvo mjesto pripada gradu Chongqingu s čak više od 2,5 milijuna nadzornih kamera, odnosno 16,80 po stanovniku, dok Šangaj na trećem mjestu ima 11,34 kamere po stanovniku, no ukupno je u tom gradu instalirano skoro 3 milijuna nadzornih kamera.

Izvor: Precise Security
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti