Naši pametni telefoni sadržaje informacije koje želimo zadržati samo za sebe – od privatnih i poslovnih mailova, brojnih poruka s WhatsAppa, Vibera, Messengera, fotografija i videozapisa koji nisu za svačije oči itd. Kako bismo zaštitili sve te podatke i (osjetljiv) sadržaj, telefone pokušavamo osigurati PIN-ovima i korištenjem biometrije, a nije teško zaključiti kakav bi bio odgovor ljudi kada bi ih netko zamolio da im predaju otključani telefon, odnosno da im daju telefon i otkriju PIN za njegovo otključavanje.

Kamera Privatnost zaista postaje prošlost: Tehnologija bi vam mogla zabraniti ulazak u trgovine

Upravo to događa se u Kini na jednom graničnom prijelazu iz Kirgistana u pokrajinu Xinjiang na kojoj granična policija dočekuje turiste, kao i stanovnike te regije koji prelaze granicu s neobičnim zahtjevom – od njih traže da im daju otključane telefone, kao i druge elektronske uređaje te traže PIN-ove kako bi sami mogli otključati telefone ako se ekran ugasi.

Nakon više od sata koje je potrebno čekati, policija vraća telefone bez nekog objašnjenja zašto su uzeli uređaje i što su na njima radili. Prema priči koju su objavili na The Guardianu, a koju su radili zajedno s još nekim medijima te na temelju razgovora s osobama koje su posjetile Xinjiang, granični policajci na telefone s Androidom postavljaju špijunski softver koji pretražuje i preuzima sadržaj s telefona poput e-mailova, kontakta, poruka, kao i informacije o samim uređajima. Aplikacija posebno pretražuje pojmove povezane s islamskim ekstremizmom, uputama za korištenje oružja, ali i informacije o ramazanu, literaturu dalaj-lame, pa čak i pjesme japanskog metal-benda Unholy Grave.

Prepoznavanje lica (Foto: Getty Images) Hoće li se ostvariti proročanstvo knjige "1984."?: Napravite nešto dok ne bude prekasno!

Nakon instalacije i pretraživanja sadržaja telefona, u većini slučajeva policajci izbrišu aplikaciju, no u nekim su slučajevima zaboravili na nju i nisu je izbrisali – neki turisti kojima aplikacija nije izbrisana predali su svoje telefone novinarima i stručnjacima za kibernetičku sigurnost koji su otkrili detalje o tome što aplikacija radi. Kinezi su napravili softver samo za Android, no to ne znači da su korisnici iPhonea sigurni – oni također moraju otključati svoje uređaje koje policija priključuje na poseban skener koji pretražuje sadržaj na telefonu.

Stanovnici ove pokrajine već su dugo vremena izloženi konstantnom i "višedimenzionalnom nadzoru", komentirala je za The Guardian Maya Wang iz Human Rights Watcha te je dodala kako otkriće o instalaciji aplikacije za špijuniranje pokazuje kako je situacija s nadzorom još gora jer se pokazalo da država špijunira čak i turiste koji dolaze u tu pokrajinu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju