HP predstavio prijenosnike za korisnike kojima je privatnost na prvom mjestu

Novi HP-ovi prijenosnici dolaze sa Sure View tehnologijom koja će spriječiti znatiželjnike da špijuniraju što gledate na vašem laptopu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.08.2016. / 07:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada koristite prijenosno računalo u javnosti morate dobro pripaziti kakve internetske stranice, fotografije ili dokumente pregledavate jer uvijek postoji mogućnost da netko iza vas ili sa strane gleda u ekran vašeg računala i špijunira što radite. Za takve osobe koje računalo često koriste u javnosti, a koje žele spriječiti nekoga da im u kafiću ili na aerodromu gleda u ekran prijenosnika, HP je predstavio prijenosnike sa Sure View tehnologijom koja potamnjuje sliku na rubovima ekrana do 95 posto, odnosno korisnik mora gledati ravno u ekran da bi vidio sav sadržaj na njemu.

Prvi modeli sa Sure View tehnologijom (Elitebook 840 i 1040 s ekranima osjetljivim na dodir) na tržištu će se pojaviti sljedećeg mjeseca, dok će se isti ovi modeli s klasičnim ekranima u prodaji pojaviti tijekom listopada. Njihova cijena još nije poznata, no možemo očekivati da će modeli sa Sure Viewom biti oko 75 dolara skuplji u odnosu na računala bez ove tehnologije. Iako na tržištu već postoje filteri koji imaju sličan efekt zatamnjenja rubova ekrana i koji se postavljaju preko ekrana, iz HP-a kažu kako je ovo prvi put da je ta tehnologija integrirana direktno u ekran prijenosnog računala.

Ova tehnologija, odnosno 'privatni mod', kako su ga nazvali u HP-u, aktivira se vrlo jednostavno, pritiskom na tipke Fn i F2, a dok Sure View nije aktivan, ekran na ovim računalima isti je kao i svi klasični ekranin a laptopima. U HP-u kažu da zbog 'vizualnog hakiranja', tj. špijuniranja ljudi dok koriste prijenosna računala i pametne telefone, ova tehnologija postaje sve veća potreba te će prijenosnici sa Sure Viewom biti najzanimljiviji poslovnim korisnicima. S tim se slaže i analitičar Patric Moorhead iz kompanije Moor Insights & Strategy koji vjeruje da će ova tehnologija biti naročito zanimljiva osobama koje rade za državne i zdravstvene institucije te za konzultante i slična zanimanja.

Rezultati istraživanje Ponemon instituta iz Michigana pokazali su kako je čak devet od deset pokušaja špijuniranja i prikupljanja osjetljivih poslovnih informacija putem takvog vizualnog hakiranja uspješno, no treba napomenuti kako je ovo istraživanje financirala kompanija 3M koja je razvila Sure View tehnologiju.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti