Huawei je proveo online istraživanje na više od četiri tisuće ispitanika kako bi dobio uvid u navike slušanja glazbe kod Hrvata. U anketi je sudjelovao širok raspon dobnih skupina iz cijele zemlje, a neki su od dobivenih rezultata iznenađujući.

Najveći je broj ispitanika iz Zagreba te spada u dobnu skupinu 46+, a slijedi dobna skupina od 35 do 45. Čak 80 posto ispitanika potvrdilo je da im je glazba izrazito važna u životu, a zanimljivo je da gotovo četvrtina ispitanika više od četiri sata dnevno provede uživajući u glazbi. Najviše vole slušati rock i metal.

Hrvati vole glazbu i spremni su je platiti

Glazbu uglavnom slušaju preko streaming servisa, no radio je i dalje važan jer gotovo trećina ispitanika omiljene pjesme sluša upravo preko radijskih postaja. Rezultat je moguće pripisati čestom slušanju glazbe tijekom vožnje, ali i nešto iskusnijoj grupi ispitanika. Anketa je pokazala i kako su glazbeni servisi zauzeli visok udio korištenja u Hrvatskoj – više od trećine ispitanika sluša glazbu kroz neki od digitalnih glazbenih servisa.

Da Hrvati ne samo da vole glazbu već je i cijene, pokazuje činjenica da ih je više od pola odgovorilo da ne skidaju glazbu ilegalno, što pokazuje da su svjesni i važnosti poštivanja glazbenika i glazbene scene.

Za telefonske razgovore i gledanje sadržaja preferira se korištenje slušalica

Navike konzumiranja glazbe su različite, a oko 64 posto ispitanih preferira korištenje slušalica. Ipak, gotovo 30 posto ispitanika istaknulo je kako im na vlastitim slušalicama najviše smetaju zapetljani kablovi, drugim najvećim problemom pokazala se neudobnost, a visoko se pozicionirala i loša kvaliteta zvuka. Četvrtina ispitanih istaknula je da osim slušanja glazbe slušalice najčešće koriste za obavljanje telefonskih razgovora, dok ih druga četvrtina koristi za gledanje filmova i ostalih videosadržaja.

Zanimljivo je i kako se nošenje slušalica nerijetko povezuje s izbjegavanjem neželjenih razgovora, no važno je naglasiti kako više od polovice ispitanika ipak uzima u obzir ljude oko sebe kada odluči nositi slušalice, što pokazuje da su Hrvati ipak okrenuti uživanju u druženju.

Tko prizna, pola mu se doda

Za kraj priznanje. Autor teksta i sam je metalac s 30-godišnjim iskustvom.

Uživajte u glazbi bez obzira o kakvom je žanru riječ.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju