Hrvatska bi mogla dobiti nacionalni Dan bez mobitela u prometu

Čak 91 posto vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, 33 posto biciklista dok pedalira, a više od 50 posto pješaka dok prelazi prometnicu.

Martina Čizmić | 12.12.2018. / 11:11

Mobitel u prometu (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu Hrvatskog sabora na svojoj je 33. sjednici razmotrio prijedlog Hrvatske udruge menadžera sigurnosti za proglašenjem 21. listopada nacionalnim Danom bez mobitela u prometu i jednoglasno donio odluku o sazivanju tematske sjednice s Odborom za unutarnju politiku na kojoj bi uskoro zajednički odlučivali o tom prijedlogu.

Korištenje mobitela u prometu velik je sigurnosni problem i smatra se da je danas mobitel četvrti ubojica na cesti. U Hrvatskoj je navika korištenja mobitela u prometu izrazito prisutna, 91 posto vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, 33 posto biciklista dok pedalira, a više od 50 posto pješaka dok prelazi prometnicu. Istodobno, prema istom istraživanju Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, više od 50 posto ispitanih ne bi mijenjalo tu naviku bez obzira na visinu kazne.

Kako bi pokušali smanjiti broj prometnih nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu, prije dvije godine Hrvatska udruga menadžera sigurnosti pokrenula je projekt Dan bez mobitela u prometu, zamišljen kao dugoročni projekt provođenja kampanja osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu. Obilježavanje 21. listopada kao Dana bez mobitela u prometu na simboličkoj je razini svake godine povod za provođenje kampanja osvješćivanja i prevencije za smanjenje korištenja mobitela u prometu.

Tijekom dvije godine provedenih kampanja poruka o opasnostima korištenja mobitela u prometu obuhvatila je više od tri milijuna građana, a u projekt su se aktivno uključili i mnogi sportaši, glumci, pjevači, koji kao ambasadori kampanje, promoviraju promjenu ponašanja sudionika u prometu vezanu za korištenje mobitela. Kampanjama su pokrovitelji 2017. i 2018. bili Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti