Hrvatska će biti prva zemlja u kojoj će biti dostupna nova aplikacija za mobilna plaćanja – Settle

Settle je aplikacija koja uslugu mobilnog plaćanja čini dostupnom bilo kome, neovisno o tome čije telekomunikacijske ili bankarske usluge koristi ili koji model mobilnog telefona posjeduje.

Martina Čizmić | 26.11.2018. / 11:31

Galerija

Tvrtka Auka tijekom konferencije Shift Money najavila je da će početkom 2019. u Hrvatskoj lansirati svoju novu aplikaciju za mobilna plaćanja – Settle.

Daniel Döderlein, izvršni direktor i osnivač tvrtke Auka, pojasnio je da je Settle europska aplikacija za mobilna plaćanja, izgrađena na Aukinoj dokazanoj i nagrađivanoj platformi za mobilna plaćanja – istoj onoj platformi koja je bila ključna za revoluciju u mobilnim plaćanjima u nordijskim zemljama.

Budući korisnici i partneri mogu se predbilježiti za primanje novosti o Settleu, odnosno izraziti želju za korištenjem usluge ili suradnjom na www.settle.eu.

Aplikacija će biti dostupna za preuzimanje svim građanima Hrvatske, neovisno o njihovu odabiru banke ili modelu pametnog telefona početkom 2019. godine. Osnovna funkcionalnost aplikacije omogućava bilo kojoj osobi da brzo nekome pošalje ili od nekoga primi novac, pri čemu može koristiti financijska sredstva iz niza izvora, a kao svoju identifikaciju pritom koristi vlastiti telefonski broj. Ostale mogućnosti uključuju verziju aplikacije Settle za tvrtke, što bilo kojoj tvrtki ili obrtu omogućava da prima digitalna plaćanja bez oslanjanja na prodajni terminal (POS).

Hrvatska je prvo tržište na kojem Auka najavljuje dostupnost aplikacije Settle.

Aplikacija Settle (Foto: AUKA) (Foto: AUKA)

Hrvatska nam je oduvijek bila zanimljiva kao potencijalno tržište. U Hrvatskoj još uvijek prevladava kultura oslanjanja na gotovinu prilikom plaćanja – i kupci i prodavači pritom nailaze na niz problema koje Settle rješava. Primjerice, naše je istraživanje pokazalo da stanovnici Hrvatske žele bolju kontrolu nad svojom potrošnjom i mogućnostima dijeljenja računa prilikom plaćanja, dok je prodavačima problem rukovanje gotovinom te privlačenje novih kupaca, uključujući i turiste, pojasnio je izvršni direktor tvrtke Auka Daniel Döderlein zašto je Hrvatska spremna za ovakav sustav mobilnog plaćanja.

Odlučili smo krenuti od Hrvatske zbog istog razloga koji nas motivira da Settle predstavimo u drugim zemljama EU-a. Nova europska regulativa na području plaćanja – PSD2 – sljedeće godine posve otvara bankarstvo, što znači da banke moraju omogućiti pristup korisničkim računima licenciranim trećim stranama. Banke, odnosno bilo tko drugi s dovoljno velikom korisničkom bazom, žele pronaći način na koji će zadržati ovu kontrolu nad sustavima plaćanja prije nego što se pojavi neka treća strana – poput Alipaya – i jednostavno im oduzme tu kontrolu, kaže Döderlein.

Aplikacija Settle (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Settle će lokalne operacije u Hrvatskoj provoditi preko specijalizirane tvrtke te namjene (tzv. single purpose vehicle, SPV). Döderlein naglašava da se Auka na ovaj korak odlučila kako bi osigurala da lokalna inačica nagrađivane aplikacije bude odgovarajuće prilagođena, potom kako bi Auka mogla pružiti odgovarajuću podršku te kako bi se olakšalo širenje aplikacije na druga tržišta unutar EU-a tijekom sljedeće godine. Većina prihoda iz ovog lokalnog rasta bit će uložena u daljnji razvoj platforme u regiji, uključujući investiciju u lokalnu tvrtku, ulagače, partnere i korisnike.

Za razliku od međunarodnih aplikacija za plaćanja, Settleom će se upravljati iz Europe, a lokalne podružnice bit će primarni korisnici prihoda i dobiti. Većina prihoda bit će zadržana u hrvatskom entitetu tvrtke, čime želimo stvoriti više radnih mjesta i potaknuti lokalnu inovaciju, naglašava Döderlein.

Aplikacija Settle (Foto: AUKA) (Foto: AUKA)

Tvrtku Auka podržavaju investicijski fondovi poput Northzonea i Entree Capitala. Nedavno je Auka objavila najnoviji investicijski ciklus vrijednosti od 7 milijuna eura, u koji se norveški SpareBank 1 uključio s 1,5 milijuna eura. Tvrtka je u pregovorima s nizom potencijalnih partnera platforme Settle te će uskoro objaviti i lokalna partnerstva. Auka aktivno traži lokalne investitore, kao i partnere koji će uslugu promovirati i izdavati korisnicima – partneri pritom mogu biti banke, telekomunikacijske tvrtke ili druge tvrtke s velikom distribucijskom moći.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti