Hrvatska dobila prvu Kriptomarku: Za 50 kuna možete poslati pismo, ali i koristiti marku na blockchainu

Marka nominalne vrijednosti 50 kuna izdana je u prigodnom bloku s jednom samoljepljivom poštanskom markom na PVC podlozi.

Martina Čizmić | 09.09.2020. / 07:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatska je dobila prvu Kriptomarku, osmišljenu u suradnji s hrvatskom blockchain zajednicom. Za razliku od "klasičnih" maraka, ova u sebi skriva cijeli niz zanimljivosti i posebnosti. 

Tako je digitalni token Postereum izradila hrvatska tvrtka Bitx, a u paketu s fizičkom Kriptomarkom dolaze i svi podatci potrebni za aktivaciju ili prijenos digitalne Kriptomarke. Nakon kupnje Kriptomarke s nje se može odlijepiti dio koji se koristi za plaćanje poštarine, dok digitalni dio ostaje za korištenje na blockchainu.

Kako ističu iz Hrvatske pošte, Kriptomarka je zamišljena kao savršena kombinacija analognog i digitalnog. Budući da uz svaku fizičku marku dolazi i digitalni token na blockchainu, Kriptomarka će potencijalno živjeti zauvijek čime je filateliji dodana nova dimenzija – zaštita od propadanja zbog proteka vremena. Digitalni token kreiran je na Ethereum platformi te je na blockchainu zastupljen kao non-fungible token (NFT) po standardu ERC721. Takvi tokeni imaju sakupljačku vrijednost jednako kao i klasične marke čime se postiže vjerno prevođenje filatelije u digitalni svijet.

Kriptomarka je izdana u pet kategorija s pet različitih motiva koji prikazuju prijevozna sredstva: kombi (60.000 primjeraka), vlak (25.000 primjeraka), brod (10.000 primjeraka), zrakoplov (4000 primjeraka) i dron (1000 primjeraka). Ukupna naklada iznosi 100.000 primjeraka, marka je otisnuta u AKD-u, a autori marke su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba. Marka nominalne vrijednosti 50 kuna izdana je u prigodnom bloku s jednom samoljepljivom poštanskom markom na PVC podlozi.

Marka se može kupiti u većim poštanskim uredima, u mrežnoj trgovini www.epostshop.hr, a ekskluzivnih 500 poštanskih maraka za koje je omogućeno plaćanje u kriptovalutama bit će dostupno u mrežnoj trgovini kripto.posta.hr/marka (od 9. rujna u 9 sati).

Projekt Kriptomarke iznimno je važan za razvoj ove relativno mlade industrije u Hrvatskoj, ali i za stavljanje Hrvatske na svjetsku blockchain-kartu, kao i na svjetski filatelistički zemljovid s obzirom na to da se Kriptomarkom obilježava i okrugla obljetnica: 180 godina od prve poštanske marke „Penny Black“. Hoće li digitalni albumi zamijeniti filatelističke još ćemo vidjeti, ali već je sada jasno da strast ljudi prema skupljanju rijetkih stvari nije nestala s pojavom digitalnih tehnologija, poručuju iz Pošte.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti