Hrvatska kompanija predstavila dronove za potpuno novi sport koji kombinira tehnologiju i nogomet

Bespilotne letjelice napravljene su u suradnji s američkim umirovljenim pilotom i instruktorom ratnog zrakoplovstva s diplomom inženjera svemirskih sustava

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.02.2024. / 13:30

Dragan Kovačević (Foto: Orqa)

Kako izgleda budućnost sporta u kojem važnu ulogu ima napredna tehnologija možemo vidjeti na primjeru drone nogometa. Riječ je novom obliku sporta u kojem sudjeluju dvije ekipe od tri do pet igrača koje u zatvorenom kavezu (dimenzija 10x20 metara) upravljaju dronovima. Kapetan svake ekipa pokušava postići pogodak kroz golove suparničke ekipe, dok ostali igrači imaju zadatak blokirati kapetana protivničke ekipe. U ovom sportu dopušteni su i sudari, a kako bi izdržali udarce, dronovi su opremljeni plastičnom zaštitom.

Game Changer Awards Osječka ORQA proglašena najperspektivnijom mladom kompanijom na dodjeli Game Changer Awards

Koncept takvog drone nogometa osmislili su iz organizacije CrewConcept, a jedna od osnivača tog programa jest umirovljeni pilot i instruktor ratnog zrakoplovstva s diplomom inženjera svemirskih sustava Kyle Sanders. On smatra kako drone nogomet predstavlja budućnost tehnologije i sporta jer se studenti i mladi tako mogu upoznati sa znanošću i tehnologijom, a pri tome i zabaviti i sudjelovati u sportskoj rekreaciji.

CrewConcept (Foto: Orqa)

Sa Sandersom i CrewConceptom snage je udružila i poznata hrvatska tehnološka kompanija Orqa koja je razvila novu generaciju dronova specijaliziranih upravo za drone nogomet. Iz Orqe kažu kako njihovi dronovi koriste jedinstvenu tehnologiju koja razvija kritičko razmišljanje i komunikaciju, dok općenito takva vrsta sporta i aktivnosti ne samo da pruža stvarno iskustvo upravljanja dronovima, već podučava i vještinama koje su lako prenose u različita polja karijere.

Nije teško zaključiti zašto je upravo Orqa sudjelovala u ovom projektu. Naime, hrvatska kompanija dobro je poznata po svojim dosadašnjim inovativnim rješenjima u prototipiranju uređaja pogleda iz prvog lica (FPV), udaljene stvarnosti (RR), prijenosa video signala i radio-komunikacija tako da je njena tehnologija idealna za ovakvu vrstu sporta.

Orqa na sajmu u SAD-u Orqa predstavila novitete na najvećoj konferenciji i sajmu za dronove i robotiku u SAD-u

Dragan Kovačević iz Orqe kaže kako ovakvi projekti donose jedinstvenu priliku za edukaciju, razvijanje, ali i zabavu te su s velikim entuzijazmom sudjelovali u razvoju prototipa dronova. Ovo je samo početak; razvoj tehnologije i integracije iste u svakodnevni život pojedinca omogućit će nam različite, naprednije oblike obrazovanja, zabave i sporta, komentirao je Kovačević.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti