Osijek su pozicionirali na tehnološku mapu svijeta, a tek im je pet godina. Oni su jednostavno – Bolja Hrvatska!

Njihove videonaočale za dronove pokorile su svjetsko tržište. Njihove inovativne tehnologije koristi i američka vojska. Ekipa iz osječke Orqe ne misli stati na tome. Inženjeri već sada rade na novim stvarima. U njihove pogone ušla je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica i imala što vidjeti.

DNEVNIK.hr | 20.02.2023. / 22:42

Galerija

Ekipa tvrtke Orqa pokazala je Osijek kroz svoje videonaočale. I tehnologija u dronu koji ga je snimio razvijena je u gradu na Dravi. Ova ekipa je lider u razvoju videonaočala za upravljanje dronovima. Kad ih stavite, imate dojam da ste u kokpitu drona. Njihove tehnologije koristi i američka vojska. A što sve mogu, pokazali su nam na primjeru tenka. Operateri vide sve oko sebe kao da oko njih nema ničega.

Bez obzira na zidove, stijenke, balističku zaštitu, operateri će vidjeti svoju okolinu kao da sjede na običnoj stolici, a ne unutar oklopnog vozila, objašnjava suosnivač tvrtke Ivan Jelušić.

A kad pogledate tko radi na svemu tome, pomislite, poprilično mlađahna ekipa. Među njima je i studentica Vlatka Mihić.

Razmišljala sam da idem van, ali kako mi se pružila prilika da ostanem ovdje u svom rodnom gradu i radim, tako sam i ostala, tvrdi.

Kad ih je Dnevnik Nove TV snimao prije tri godine, imali su 30 zaposlenih. Sad ih je više od 60. Anthony Cake je bio direktor švicarske tvrtke koju su preuzeli. Time su Osječani postali lideri na području razvoja komponenti za trkaće dronove. Iz Ženeve se doselio u Osijek.

Svi su ljubazni. Jeftino je, što je dobro. Umirem za kineskom hranom. Ovdje je jednostavno nema, ispričao nam je.

Rade na svom dronu, ali su se bacili i na segment javne sigurnosti. Razvili su body kameru koju bi policajci nosili na prsima. Pitali smo ih po čemu se razlikuje od stotina ostalih kamera.

Naš sustav je gotovo nemoguće kompromitirati. Na način da na njemu ne postoji niti jedan priključak da bi mogao s običnim USB kablom pristupit dokaznom materijalu i na njega utjecati, objasnio je Jelušić.

Još nije ni na tržištu, a interesa itekako ima. A baš sve je made in Croatia.

Ovo je rezultat hrvatske pameti i inženjera. Apsolutno sve! Od prve do zadnje linije koda, govori Jelušić.

U suradnji s profesorima izradili su i kurikulum za škole. Žele stvoriti bazen malenih pilota i inženjera. Djeca bi radila s njihovom tehnologijom.

Učili bi sami sastaviti taj dron i naučili bi kako taj dron leti. Poslije toga mogu se natjecati, letjeti dronove za zabavu, kaže voditelj proizvoda Dragan Kovačević.

A to je znanje već sada na cijeni. S obzirom na to za što se dronovi sve koriste. Slavonija je pokazala da ima potencijala i dovoljno talenta da ovu priču razvija i dalje.

Mislim da ako uzmemo samo posljednje dvije godine u ovoj regiji, vidi se napredak. Mislim da je sad ljepše živjeti ovdje nego prije dvije godine, zaključio je Cake.

Osijek su pozicionirali na tehnološku mapu svijeta. A tek im je pet godina!

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti