Osječka Orqa osvaja Japan: Oduševili japanske pilote dronova i najavili certifikaciju proizvoda

Naočale za upravljanje dronovima vrlo se uspješno prodaju na japanskom tržištu od početka godine, ističu iz Orqe.

Martina Čizmić | 28.07.2022. / 13:00

Orqa u Japanu (Foto: Orqa)

Osječka Orqa predstavila je svoje proizvode, video-naočale za pilote dronova, na sajmu Japan Drone 2022. Sajam i konferencija u 3 dana programa okupili supreko 17.000 posjetitelja u gradu Chiba unutar Tokyo Bay područja, sa čak 170 domaćih i 18 inozemnih izlagača.

Kako ističu iz Orqe, njihovi proizvodi trenutno su dostupni na čak pet kontinenata, a brzo rastuća zajednica pilota dronova u Japanu prepoznala je kvalitetu i inovativnost ovih proizvoda te potaknula predstavnike tvrtke da posjete Japan Drone 2022 expo.

Vlatko Matijević, Srđan Kovačević i Ivan Jelušić Orqa predstavlja europske inovacije kao dio poslovnog izaslanstva u SAD-u

Japan već desetljećima ima titulu jedne od tehnološki najrazvijenijih država svijeta te se etablirao kao lider u području digitalizacije i tehnoloških inovacija. Japansko tržište predstavlja značajan potencijal i iz razloga što ga čini gotovo 130 milijuna građana visoke platežne moći, sklonih tehnologiji i inovacijama. Upravo iz tog razloga, organski interes koji je japanska zajednica pilota dronova pokazala značajan je za daljnji razvoj proizvoda te njihove plasiranje na globalnoj sceni. Na Japan Drone 2022 sajmu predstavljena su četiri proizvoda iz ponude tvrtke Orqa, a to su: dva modela naočala za pilote dronova (Pilot i Race varijante FPV.One modela), kontroler za upravljanje dronovima te simulator letenja drona, istaknuli su iz osječke tvrtke.

Izrazito nam je drago što smo imali priliku sudjelovati na Japan Drone 2022 sajmu te svoje proizvode predstaviti uz bok brojnim tehnološkim inovatorima i tvrtkama. Japansko tržište vrlo je otvoreno za nove i inovativne proizvode te ako imate tehnološki relevantan proizvod, vrlo je vjerojatno da će japansko tržište pokazati značajan interes. Pripremili smo se za izlaganje i lokalizacijom brošura na japanski jezik, kako bi što jednostavnije i efikasnije došli do posjetitelja i drugih izlagača. Po pitanju plasmana proizvoda na japansko tržište, od početka godine prodajni rezultati su izuzetno dobri, a ovaj posjet pokazao je da daljnji potencijal rasta svakako postoji, no nužno je ostvariti neke predispozicije, kao što je certificiranje pojedinih proizvoda, istaknuo je Tomislav Krolo, operativni direktor tvrtke Orqa.

Orqine FPV naočale Osječka Orqa preuzela švicarski ImmersionRC: Stvorena je najmoćnija tvrtka FPV industrije sa sjedištem u EU

Osim prilike da svoje proizvode pokažu u ovom izrazito poticajnom okruženju, predstavnici Orqe uspostavili su i kontakt sa zastupnicima organizacije European Business Council , koje predstavlja interese europskih izvoznika u Japanu. Za posebni doživljaj pobrinuli su se članovi WTW (Wednesday Tokyo Whoopers), jedne od najaktivnijih zajednica japanskih pilota FPV dronova. WTW je zajednica koja okuplja ljubitelje dronova, i svake srijede organiziraju utrke mikro dronova na različitim lokacijama na području Tokya, uglavnom u kafićima. Velik broj članova WTW zajednice koristi ORQA proizvode, a hrvatske predstavnike ugostili su na internom okupljanju te na taj način dodatno produbili sponu između Hrvatske i Japana.

Naočale za upravljanje dronovima vrlo se uspješno prodaju na japanskom tržištu od početka godine, a činjenica da su ih japanski kupci prepoznali bez marketinških ulaganja na japanskom tržištu, na jednom od najzahtjevnijih tržišta u svijetu potvrđuje njihovu kvalitetu i konkurentnost. Izlaganje na Japan Drone 2022 sajmu slijedeći je korak u razvoju japanskog tržišta, gdje su prikupljene vrlo važne povratne informacije direktno od postojećih i potencijalnih novih kupaca.

Kako dodaju, jedan od daljnjih koraka je i prilagođavanje proizvoda lokalnim uvjetima i jeziku, a počet će certifikacijom i lokalizacijom softvera za simulaciju letenja dronom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti