Hrvatska među najtraženijim odredištima za putovanja na Googleu

Hrvatska stječe reputaciju europske turističke destinacije.

Hina | 14.12.2023. / 12:33

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Getty Images)

Hrvatska se prema Googleovim podacima o najčešće pretraživanim odredištima za putovanja u 2023. našla među prvih deset zemalja u svijetu, odnosno na petom mjestu, iza prve Grčke, druge Španjolske, zatim Italije i Portugala, objavio je američki i globalno priznati magazin za putovanja Conde Nast Traveler.

Magazin je do liste najguglanijih odredišta u 2023. došao, kako kažu, ekskluzivnim uvidom u odjeljak podataka Googlea o putovanjima, objavljenih nedavno u sklopu šireg Googleova istraživanja o tome što su korisnici najviše pretraživali u posljednjih 12 mjeseci.

Uz prateću fotografiju Dubrovnika, za Hrvatsku, koja je na petom mjestu najpretraživanijih turističkih odredišta u 2023. na toj tražilici, pišu kako postupno stječe reputaciju europske turističke destinacije.

Google tražilica Jeste li iznenađeni najtraženijim pojmovima? Google objavio što su Hrvati najviše pretraživali ove godine

Uz opis da je "cjenovno pristupačnije odredište za odmor od nekih susjednih zemalja", u magazinu preporučuju obilazak otoka, posebice Korčulu, ali i unutrašnjosti zemlje. Upućuju i na "slasna gurmanska putovanja oko Splita ili Zagreba" te posjet povijesnom Dubrovniku okruženom zidinama. Ipak, ističu da su plaže "pravo mjesto" koje se u Hrvatskoj protežu na više od 4000 kilometara obale i da će posjetitelji biti "razmaženi" njihovim izborom.

Na prvom mjestu s najviše pretraživanja na Googleu u 2023. je Grčka, od njezinih otoka, posebice Mykonosa, Santorinija, Krete i Rodosa do Atene, uz zaključak da što god odabrali, Grčka će "svaki put impresionirati".

Španjolska je na drugom mjestu, za nju kažu da je lijepa zemlja cijele godine te da iako je zanimljiva ljeti, i izvan glavne sezone puno pruža u gradovima, posebice u Barceloni i San Sebastianu te u gastronomiji.

Za Italiju, koja je treće najguglanije odredište, napominju da nikada neće dosaditi zbog "mješavine" prekrasnih bajkovitih, ali i užurbanih gradova, netaknutih plaža, šopinga u Milanu, gradskih kafića, Firence, Toskane, Rima i ukupno umjetnosti, muzeja i galerija koje nudi.

Portugal je na četvrtom mjestu, s "uzbudljivim" restoranima od sjevera do juga zemlje, pri čemu ističu arhipelag Azori, termalne vode te gradove Porto i Lisabon, koji je nedavno proglašen i za najpovoljniji gradski odmor u Europi za 2023.

Iza pete Hrvatske slijede Cipar, Tajland, Egipat, Malta i Maroko.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti