Hrvatska mora ulagati u digitalizaciju i robotizaciju

Hrvatski ICT sektor spreman je aktivno sudjelovati u provođenju reformi i realizaciji Strategije e-Hrvatska 2020 i sličnih projekata, ali nužan je konsenzus oko ključnih tema bez obzira na političku opciju.

Martina Čizmić | 21.03.2019. / 16:51

Plamenko Barišić (Foto: King ICT)

 

Broj tvrtki, zaposlenih, ukupni prihodi i izvoz ICT sektora u Hrvatskoj raste, ali izazov je pronaći adekvatan broj IT stručnjaka. Navedena situacija može se primijeniti i na KING ICT, tvrtku koja je u 2018. potvrdila status jednog od vodećih sistem integratora u regiji s ostvarenih gotovo milijardu kuna prihoda i 500 zaposlenih djelatnika. Poruka je to Plamenka Barišića, predsjednika Uprave KING ICT-a na otvaranju konferencije Dan otvorenih integracija u Zagrebu. 
 
Analize svjetskih i europskih metrika ukazuju da se Hrvatska nalazi pri dnu ljestvice razvijenosti digitalnih parametara i ulaganja u R&D navodi Barišić. Hrvatski ICT sektor spreman je aktivno sudjelovati u provođenju reformi i realizaciji Strategije e-Hrvatska 2020 i sličnih projekata, ali upozorava na potrebu za konsenzusom oko ključnih tema bez obzira na političku opciju.
 
Želimo državu u ulozi snažnog i pouzdanog kreatora strateškog okvira razvoja, trebamo obrazovni sustav primjeren digitalnom dobu i stimulativno inovacijsko okruženje i uvjete za stvaranje inovacija. Želimo atraktivnu poduzetničku klimu koja privlači i potiče, a ne odbija i koči, istaknuo je Barišić. 
 
“Ključni aspekt uspješnog digitalnog društva je razvijena digitalna infrastruktura.” navodi Bela Virag, partner svjetske konzultantske tvrtke Artur D Little. Virag ukazuje da se digitalizacijom infrastrukture i logistike mogu smanjiti troškovi poslovanja, a tome će posebno pridonijeti 5G mobilna mreža, višestruko brža od aktualne četvrte generacije. Razvoj 5G mreže pomoći će automatizaciji poslova, digitalizaciji kampusa i razvoju predvidive analitike. 
 
Hrvoje Stojić, direktor odjela ekonomskih istraživanja iz Addiko Bank Hrvatska upozorava da hrvatsko gospodarstvo raste sporije u odnosu na europski istok.
 
Na samom smo začelju po izvozu usluga i previše radimo s obzirom na vrijednost stvorenog. Potrebno je ulagati u digitalne tehnologije jer donose više prihoda i robotizirati poslove kako bi se povećao profit. Robotizacija otvara prostor bolje plaćenim poslovima, ističe Stojić.
 
Napominje da Hrvatska trenutno raspolaže s 300 milijuna eura za investicije i tehnologije u sklopu europskih fondova za poticanje startupova, provođenje obrazovne reforme i daljnjih poreznih rasterećenja.
 
Suradnja znanosti i gospodarstva
 
Usprkos nedostatku konsenzusa, u Hrvatskoj postoji niz pozitivnih primjera koji ukazuju na potencijale suradnje različitih sektora, posebno znanosti i gospodarstva. Prof. dr. sc. Darko Chudy iz KB Dubrave i prof. dr. sc. Bojan Jerbić s FSB-a publici otkrili su detalje o suradnji na robotu RONNA koja je doživjela svoju 4. generaciju.
 
Kad smo se upustili u izradu robota RONNA, govorili su nam zašto se bavimo time, zašto ga ne kupimo u Americi, međutim ovo se ne može kupiti, htjeli smo se upustiti u avanturu razvoja. Na izradi robota RONNA sudjelovali su inženjeri, dizajneri, doktori, riječ je o projektu koji ukazuje što sve jedna takva sinergija može postići, otkrio je prof. Jerbić.  
 
Andro Galinović, predsjednik ISACA Croatia Chapter ukazao je na nepovratni karakter digitalizacije i probleme koje bi transformacija mogla uzrokovati organizacijama. Zaključuje da je na svima nama odluka hoćemo li svjesno prihvatiti rizike, adresirati ih i provesti potpunu digitalizaciju ili ćemo zadržati status quo. 
 
Digitalizacija - proces koji traje
 
Sudionici okruglog stola ‘Digitalizacija poslovanja - izazovi i kako ih prepoznati?’ pod moderatorskom palicom direktora Gartner Adriatic/Calisto Ivana Maglića složili su se da je digitalizacija proces koji traje.
 
Digitalizaciju provodimo kako bismo optimizirali interne procese i poboljšali iskustva korisnika , navodi Eugen Paić – Karega, član uprave Zagrebačke banke.
 
Složio se i Tihomir Šibalić, direktor tvrtke Enna Infosense, navodeći da unutar sustava postoje silosi otpora digitalizaciji, ali se mogu razbiti kroz edukaciju.
 
Unutar kompanije organizirali smo interni organizacijski centar koji podučava kolege o koristima digitalizacije, zaključuje Šibalić. Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva otkrio je da do kraja godine slijedi nadogradnja servisa e-Građani. Država radi na poboljšanu digitalnih usluga i međusobnog povezivanja institucija. Do kraja godine omogućit ćemo mobilni pristup uslugama e-Građani, istaknuo je.
 
Na Danu otvorenih integracija KING ICT-a predstavljena su brojna nova rješenja tvrtke i partnera za digitalnu transformaciju poslovanja, dok su se predavanja i radionice odnosile najviše na digitalnu infrastrukturu, cyber sigurnost i automatizaciju ekonomije. Među predstavljenim rješenjima u Demo Roomu posebnu su pozornost imala rješenja namijenjena cyber sigurnosti, zatim rješenja napredne videoanalitičke koncepte nadzora, KING SFERA, rješenje za upravljanje u hitnim događajima, sustav za upravljanje upitima kupaca te brojna druga. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti