Hrvatska na korak do svog prvog satelita u svemiru: Sve je spremno za lansiranje početkom ljeta

Svi koraci pred isporuku CroCuba SpaceX-u su završeni. Idući korak bit će samo lansiranje.

Martina Čizmić | 05.04.2024. / 10:33

Satelit CroCube - 3 (Foto: Misija CroCube)

Hrvatska bi za koji mjesec mogla imati svoj prvi satelit u svemiru. Točnije, hrvatski satelit CroCube prošao je sve provjere i krenuo prema SAD-u, gdje bi ga početkom ljeta SpaceX trebao lansirati u Zemljinu orbitu. 

Kako su izvijestili iz misije CroCube, dobili su potvrdu od SpaceX-ova partnera, njemačke kompanija Exolauch, da je satelit uspješno integriran u deployment modul koji će SpaceX ponijeti u orbitu i iz kojeg će lansirati satelit CroCube.

Daniela Jović, voditeljica misije CroCube kaže da je ovo kulminacija 30-ak mjeseci intenzivnog rada cijelog tima.

Krajem listopada u ZICER-u smo službeno predstavili finalnu verziju satelita CroCube, a potom je on krenuo na put prema orbiti. No, taj je put dug i zahtjevan te se sastoji od tri faze, pojašnjava.

Ekipa zadužena za CroCube - 2 (Foto: Misija CroCube)

U posljednjih četiri mjeseca, prvi je hrvatski satelit tako prošao dvije kontrole. Prva je uključivala zahtjevna testiranja i provjere u centrali slovačke svemirske tvrtke Spacemanic, partnera projekta. Svaki komad hardvera i softvera koji leti u svemir mora se provjeriti, slično kao i cestovna vozila kad idu na cestu.

Tako se CroCube testirao na dimenzije do u desetinku milimetra, zatim kvalitetu izvedbe da može izdržati surovost radijacije i drugih uvjeta u orbiti te konačno testove sila kojima će biti izložen prilikom lansiranja. Sve je zadovoljio, s ponosom ističe Jović.

Drugu fazu odradila je njemačka tvrtka Exolaunch, partner SpaceX-a. Ona prikuplja sve satelite i druge terete koji lete sa SpaceX-om, provjerava ih, i zatim finalno sprema u deployment kontejnere, iz kojih se oni izravno izbacuju iz rakete i potom lansiraju u zadane smjerove u orbiti Zemlje.

CroCube će u svemir poletjeti s raketom Falcon 9 kompanije SpaceX Elona Muska, a na tu raketu ne možete se ukrcati samo tako već provjeru i pripreme rade partneri, poput njemačkog Exolaucha, kaže Jović i dodaje kako su sada svi koraci pred isporuku CroCuba SpaceX-u završeni. Idući korak bit će samo lansiranje.

Daniela Jović, CroCube - 1 (Foto: Misija CroCube)

U svemirskoj industriji se to kaže da smo uspješno završili fazu integracije i da sad slijedi procedura transporta i potom lansiranja satelita, pojašnjava voditeljica misije CroCube.

Integracija se odvila pod nadzorom voditeljice misije Daniele Jović, stručnog suradnika Marcela Frajta (Spacemanic), članova tima Luke Korova i Karla Klaića te partnera projekta Ante Medića (Pulsar Labs) i Edija Budimilića (Exevio).
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti