Hrvatska policija upozorava na novi oblik računalne prijevare

U priopćenju se posebno upozorava građane da nikada ne dijele osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.03.2021. / 15:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Ministarstva unutarnjih poslova upozoravaju na novi oblik računalne prijevare koji su zabilježili policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod. Oni su prošlog petka postupali po kaznenoj prijavi računalne prijevare mladića kojem se, nakon što je na internetski oglasnik stavio proizvod na prodaju, obratila nepoznata osoba koja ga dovela u zabludu nagovorivši ga da podatke o svojoj bankovnoj kartici upiše u web-formu, s ciljem sigurnog plaćanja.

Nepoznata osoba oštećenom je dostavila i poveznicu u kojoj je navedena sigurnost plaćanja (safe shop) te poveznicu do web-forme za unos bankovnih podataka. Oštećeni 34-godišnjak nakon upisanih podataka s bankovne kartice (broja kartice, podatka do kada kartica vrijedi, generalija vlasnika kartice i CVV koda) saznao je da je nepoznata osoba iskoristila te podatke i izvršila transakcije s računa u iznosu od više tisuća kuna, objavili su iz MUP-a.

Policijski službenici rade na pronalasku nepoznatog počinitelja kaznenog djela računalne prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

U konkretnom slučaju radi se o takozvanim phishing obrascima na internetskim stranicama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prijevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice. Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste Vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta, stoji u priopćenju uz upozorenje građanima da uvijek budu na oprezu i ne nasjedaju na takve i slične prijevare.

Također, posebno se naglašava da se nikada ne dijele osobne podaci i podaci o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama te se pozivaju građani da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti