Hrvatska tvrtka opasni otpad pretvara u novu sirovinu i proizvode

Premifab se bavi regeneracijom opasnog otpada, od čega 95 posto tog otpada kroz proces oporabe pretvaraju u novu sirovinu i proizvode.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.04.2022. / 13:50

Konferencija „Razvoj nove tehnologije za učinkovitiju oporabu otapala i drugih vrsta opasnog otpada“ (Foto: Premifab)

Danas je održana konferencija IRI2 projekta "Razvoj nove tehnologije za učinkovitiju uporabu otapala i drugih vrsta opasnog otpada" čija ukupna vrijednost iznosi više od 13,3 milijuna kuna, od čega je polovica sredstava sufinancirana EU fondovima. Konferenciju su organizirali Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i tvrtka Premifab, jedina u regiji koja se bavi regeneracijom opasnog otpada, od čega 95 posto tog otpada kroz proces oporabe pretvaraju u novu sirovinu i proizvode, što omogućava održivo i zeleno gospodarstvo.

Tvrtka ima EMAS certifikat, a i dobitnik je priznanja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za uspješnu primjenu inovativnog rješenja u području procesnih i proizvodnih metoda koje štite okoliš i potiču održivi razvoj.

Ponukani poslovnim rastom i sve većim brojem kupaca iz cijele regije, Premifab od 2020. godine u suradnji s Geotehničkim fakultetom provodi projekt istraživanja, razvoja i inovacije, kojim se razvija inovativna tehnologija dorade destilacijskog taloga u korisnu sirovinu za daljnje proizvode, koji svoju primjenu mogu naći u građevinskoj industriji i cestogradnji u obliku aditiva za asfaltne baze i bitumenske paste te industriji boja i lakova u obliku premaza za antikorozivnu zaštitu i aditiva za nitro-boje. Na taj način smanjit će se količina destilacijskog taloga kojeg će biti potrebno zbrinuti, čime se doprinosi očuvanju okoliša.

U pet godina našeg poslovanja oporabili smo gotovo sedam tisuća tona opasnog otpada i vratili natrag u industriju preko šest tisuća tona čistog proizvoda, a pritom omogućavamo da se izbjegnu značajne količine štetnih emisija CO2. Ponosni smo na to što radimo, a veseli nas suradnja s akademskom zajednicom, koja će rezultirati novim proizvodima te manjom količinom otpada u okolišu“, poručio je na konferenciji Igor Podravac, suosnivač Premifaba i direktor poslovnog razvoja.

Silvija Petković, mag. appl. chem., doktorandica na navedenom projektu i voditeljica kontrole kvalitete i laboratorija u Premifabu predstavila je rezultate istraživanja. Pojasnila je kako će ovo rješenje pomoći da se primijeni ekološki prihvatljiviji način gdje se otpad pretvara u sirovinu. Naime, organska otapala u automobilskim industrijama i industrijama tiska fleksibilne ambalaže najčešće odrađuju funkciju čišćenja tiskarskih boja, primera i lakova s pojedinih elemenata, a po završetku takve funkcije postaju otpadna otapala koja u Premifabu prolaze postupak regeneracije.

Obzirom da se u tim otpadnim otapalima, osim organskih otapala, nalaze i različiti polimeri i smole, bojila i pigmenti, koloranti i tinte, po završetku regeneracije dobije se i tamno obojena polimerna frakcija dobrih mehaničkih i reoloških svojstava, što omogućuje njihovu daljnju primjenu u industrijama boja i lakova te cestogradnji i građevinskoj industriji. Upravo tom pretvorbom otpada u sirovinu izbjegava se konvencionalni način obrade otpada i smanjuje količina opasnog otpada, čime se poštuje end-of-waste strategija te načelo kružnog gospodarstva.

"Razvoj nove tehnologije za učinkovitiju oporabu otapala i drugih vrsta opasnog otpada“ jedan je od 23 hrvatska projekta iz područja istraživanja, razvoja i inovacija koji su 2020. godine, usred pandemije, dobili ukupno gotovo milijardu kuna bespovratnih sredstava iz Europske unije.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti