Hrvatska umjetna inteligencija: Amerikanci imaju Siri i Alexu, a mi imamo – Baricu!

Barica je zamišljena kao asistentica koji studentima i profesorima pomaže u pronalasku učionice, kabineta ili s rasporedom predavanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.12.2019. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Asistenti pokretani umjetnom inteligencijom sve su popularniji i u Hrvatskoj te ljudi sve češće razgovaraju sa Siri, Alexom ili Googleovim asistentom, koji im pomažu i asistiraju u obavljanju svakodnevnih zadataka. Studenti Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu pri pronalaženju dvorana za predavanje ili kabineta profesora također imaju pomoć umjetne inteligencije i asistentice koja možda nije toliko "pametna" kao Googleov ili Amazonov asistent, no svoj posao također odlično odrađuje, a ima i zanimljivije ime – Barica!

Barica, odnosno B.A.R.I.C.A. akronim je za naziv Beautiful ARtificial Intelligence Cognitive Agent, odnosno riječ je o kognitivnom agentu za umjetnu inteligenciju koji je razvio tim znanstvenika i studenata s FOI-a na čelu s izvanrednim profesorom dr. sc. Markusom Schattenom. S Baricom ne možete razgovarati o vremenu u Varaždinu i Hrvatskoj i ne može vam govoriti TV raspored ili čitati vaše dnevne zadatke iz kalendara ili podsjetnika, no zna sasvim dovoljno da profesore i studente FOI-a obavijesti o učionicama u kojima su predavanja, kabinetima profesora te o općenitom rasporedu predavanja.

Kako stoji na stranicama Fakulteta organizacije i informatike, B.A.R.I.C.A. odgovara na pitanja: "Reci mi nešto o FOI-ju?", "Gdje je dvorana br. X?", "Gdje se nalazi ured profesora/profesorice X?" te "Možeš li provjeriti raspored predavanja?".

B.A.R.I.C.A. nije zamišljena kao komercijalno produkcijsko rješenje, već kao proof of concept aplikacija, a njezin je tvorac Markus Schatten, voditelj AI laboratorija koji je implementirao temeljnu viziju sustava i održava je pomoću AI sustava. Na ideju o Barici došao je nakon što je trebao održati predavanje o umjetnoj inteligenciji na jednoj konferenciji te ga je kolega upitao da napravi jednog chatbota, tj. avatara s kojim bi mogao porazgovarati tijekom konferencije.

Iritiran činjenicom da ne postoji (odnosno da tada nije postojao) takav sustav koji radi dovoljno dobro na hrvatskom jeziku, odlučio sam pokušati sam. Jedan neprospavani vikend kasnije nastala je B.A.R.I.C.A., objasnio je Schatten za stranice FOI-a nastanak glasovnog asistenta. Napominje kako, iako mnoga europska sveučilišta uvode chatbotove u nastavne procese, oni nikada ne mogu zamijeniti sveučilišne asistente, no zato mogu poboljšati i olakšati svakodnevne poslove i obveze.

B.A.R.I.C.A. je prvi takav projekt na FOI-u s kojim su pokrenute inicijative za slične projekte. Na FOI-u razmišljaju dugoročno i o različitim načinima primjene B.A.R.I.C.A.-e poput njezine prilagodbe za muzeje, ali i u brojnim drugim situacijama u kojima postoji potreba prezentiranja neke informacije, poput npr. turizma.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti