Hrvatska želi postati europski centar za razvoj umjetne inteligencije u medicini i zdravstvu

Inovacije i nove tehnologije u zdravstvu i medicini su nužne, a ovaj projekt mogao bi ih omogućiti u Hrvatskoj i šire.

Martina Čizmić | 18.04.2023. / 12:56

Predstavljanje AI4Health.CRO projekta (Foto: Zimo)

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavljen je projekt AI4Health.Cro, Europski digitalni centar inovacija (EDIH) za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini. Radi se o neprofitnom javnom konzorciju, pod koordinacijom Instituta Ruđer Bošković, s ciljem omogućavanja europskim startupima i inovatorima na području umjetne inteligencije da testiraju svoje proizvode, steknu nova znanja, povežu se s ekosustavom te financiraju svoje ideje koje bi trebale doprinijeti rješavanje problema koji sve više opterećuju zdravstveni sustav iz godine u godinu, kao što su starenje populacije, porast kroničnih bolesti, nedostatak osoblja i duge liste čekanja.

Slika nije dostupna Hrvatska može postati hub za razvoj AI inovacija u zdravstvu

Projektni partneri omogućit će multidisciplinarnu ekspertizu u području etičke i pravne regulative te poduzetničkih inkubatora za pisanje projektnih prijava, vođenje projekata i pristup programima financiranja, a suradnja sa sličnim inicijativama i konzorcijima diljem Europe dodatno pojačava snagu projekta. Sve to s jasnim ciljem podizanja digitalne zrelosti hrvatskog zdravstvenog sustava za dobrobit pacijenata, liječnika i startup ekosustava.

Predstavljanje AI4Health.CRO projekta (Foto: Zimo)

Okupljenima se obratio ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David M. Smith.

Kao startupi donosite jedinstvenu perspektivu i vještinu i radujemo se suradnji sljedećih mjeseci. Pametne industrije predstavljaju pokretač gospodarstva. Preduvjet je suradnja vlade, gospodarstva i akademske zajednice. Kako ćemo dalje napredovati, a kako ćemo se pozicionirati u brzorastućem svijetu inovacija i tehnološkog napretka, ovisi o nama, rekao je dr. Smith.

Podsjetio je na rezultate koje je IRB do sad postigao, njegovu bogatu povijest i uspješne transfere tehnologije u gospodarstvo i industriju. Dodao je i kako uspješno koriste strojno učenje u različitim područjima istraživanje. Naša je najveća snaga u ovom projektu naši partneri iz cijele Hrvatske. Na ovom projektu okupili smo vrhunski konzorcij koji je postao dio 55 ekosustava diljem Europe, istaknuo je dr. Smith. Pozvao je startupove i inovatore da se pridruže na ovom uzbudljivom putu i omoguće građanima da iskuse sve prednosti korištenja nove tehnologije poput umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini.

Okupljenima se videoporukom obratio i Sandro D'Elia iz Europske komisije, koji je okupljenima pojasnio što točno znači EDIH te poželio uspjeh na ovom projektu. Hrvoje Belani, načelnik Sektora za implementaciju i unaprjeđenje informacijskih sustava, Uprava za e-zdravstvo u ime ministra zdravstva.

Još početkom 2019. godine prihvaćen je plan za razvoj i korištenje umjetne inteligencije u Europi. U travnju 2021. godine EU je predložila zakon o umjetnoj inteligenciji, o kojem rasprava i dalje traje. Ovi napori o AI rezultirat će usvajanjem prvog zakonskog okvira koji će prihvatiti veliki sustav. ZA razvoj AI potrebne su velike količine podataka. Stoga je pristup podacima ključan element za razvoj umjetne inteligencije, EU će se pobrinuti da se prilikom tog korištenja poštuju sva pravila zaštite privatnosti. Globalno se radi na izgradnji sustava za korištenje umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini. Ministarstvo zdravstva prepoznalo je potrebu primjene umjetne inteligencije u zdravstvu. Svi ovi napori u skladu su s vizijom EU stvaranja baze podataka, koji bi omogućili građanima da raspolažu sa svojim medicinskim podacima u zemlji i na području EU, ali i medicinskim ustanovama da koriste podatke za razvoj novih tehnologija i medicinskih zahvata i postupaka, rekao je Belani.

Predstavljanje AI4Health.CRO projekta (Foto: Zimo)

Anja Barešić, koordinatorica projekta, pozdravila je okupljene.

Osnovni cilj ovog projekta je da AI služi na dobrobit hrvatskom zdravstvu, osnažimo IT sektor i da se na europskoj razini pozicioniramo kao predstavnici ovakvog razvoja, istaknula je na početku predstavljanja.

Umjetna inteligencija, ilustracija - 6 Od jeseni novi studij na zagrebačkom fakultetu, izučavat će se i umjetna inteligencija: "Kognitivni znanstvenik zaista može raditi štošta"

EDIH je, kako je istaknula, "one stop shop" koji pruža 4 vrste usluga, testiranje prije ulaganja, potpora u pristupu investicijama, inovacijski ekosustav i umrežavanje te razvoj znanja i vještina. Ako želimo biti u vrhu Europe, ne možemo čekati razvoj akademskih programa, već razvijati vještine u hodu, istaknula je.

Želja je omogućiti i korištenje ovih usluga europskim partnerima, kako bi oni mogli razvijati svoje tehnologije u Hrvatskoj i tako pomoći u razvoju hrvatskog zdravstva.

Tijekom predstavljanja projekta okupljeni su najavljenu tehnologiju mogli isprobati i u "maloj pokaznoj klinici". Tako je klinika Magdalena predstavila rad digitalne asistentice Megi namijenjene za prevenciju i praćenje kardiovaskularnih bolesti. Megi je dostupna putem chat aplikacija, te komunicira s pacijentima na dnevnoj bazi, prikupljajući podatke o njihovom zdravstvenom stanju, pružajući podršku pacijentima s jednim ciljem - kontrole njihovog kardiovaskularnog rizika. Osim toga, pokazan je i rad AI mjerenja protočnosti krvnih žila. Riječ je neinvazivnoj tehnologiji koja može izračunati lezije u krvnim žila, te njihovo opterećenje, a na temelju dobivenih podataka može izvršiti analizu i preporuku daljnjeg liječenja pacijenta (primjerice, izdati preporuku ugradnje stenta ili ne). Prednost ove tehnologije jest da nije invazivna, dostupna je i učinkovitija.

Osim primjera u kardiologiji u Hrvatskoj se koristi i tehnologija automatskog prevođenja govora u pisani tekst koju su razvili u Newton Technologies Adria. Ključno je da je tehnologija istrenirana na medicinskim pojmovima i da prepoznaje hrvatski tekst te se proces pisanja nalaza značajno ubrzava diktiranjem u uređaj te provjerom i eventualnim ispravcima automatski prepisanog teksta štedi se značajno vrijeme. Ova tehnologija ostavlja liječnicima više vremena da se bave pacijentom i složenijim zadacima.

3D printano rame za dječaka - 2 Veliki uspjeh hrvatske klinike: U sedmosatnoj operaciji desetogodišnjaku ugradili novo rame - isprintano 3D printerom

Dom zdravlja Zagreb - Centar demonstrirao je rad sustava MESI mTablet koji liječnicima pomaže da bolesnicima pruže kompletnu medicinsku obradu kombinacijom dijagnostičkih mjerenja, zdravstvenog kartona i integriranih alata kliničke podrške za dijagnostiku i unutarbolničku komunikaciju za male ordinacije ili velike bolničke sustave te kliničke studije. Kako je istaknuto, MESI mTablet sadrži 12 kanalni EKG koji omogućava bežično mjerenje, te trenutno dijeljenje podataka za drugo mišljenje, a može izmjeriti i određene parametre koji su pokazatelji periferne arterijske bolesti. Prednost ove tehnologije jest da su mjerenja moguća u zdravstvenoj ustanovi, ali i kod teško pokretnih i nepokretnih bolesnika što, primjerice, mogu raditi patronažne sestre po uputi liječnika obiteljske medicine, a podaci su u realnom vremenu, odnosno nakon integracije aparata s informatičkim programom u ordinaciji liječnika, odmah vidljiv i u kartonu bolesnika.

Također, održan je i panel pod nazivom ''How can AI4Health.Cro deliver success to AI healthcare startups?''. Na panelu su sudionici, mr. sc.Hrvoje Belani načelnik Sektora za implementaciju i unaprjeđenje informacijskih sustava, Uprava za e-zdravstvo Ministarstvo zdravstva; dr. sc. Nina Šesto, pomoćnica ravnatelja Klinika Magdalena te AI4Health.Cro koordinatorica za zdravstvo; Ino Protrka, dr. med., spec. obiteljske medicine, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb Centar; Marko Poljak, direktor Newton Technologis Adria; Marijana Šarolić Robić, potpredsjednica udruge CRO Startup, odvjetnica; Matija Nakić, co-founder Faseer, potpredsjednica Uruge CroAI, ponudili više informacija o tome što je AI4Health.Cro Hub, te što sve on nudi i kako im može pomoći da sigurno testiraju AI tehnologija u zdravstvu, ukažu im na uspješne primjere i koristi primjene AI tehnologije u zdravstvu.

Uz IRB, partneri na projektu AI4Helath.Cro su: Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI), Magdalena - Klinika za kardiovaskularne bolesti, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Dom zdravlja Zagreb - Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Zagrebački inovacijski centar- ZICER, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, te uspješne tvrtke IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Technologies Adria.

Projekt AI4Health.CRO je financiran s 2.9 milijuna eura programa Digitalna Europa i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u jednakim omjerima, u trajanju od tri godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti