Veliki uspjeh hrvatske klinike: U sedmosatnoj operaciji desetogodišnjaku ugradili novo rame - isprintano 3D printerom

Odlične vijesti za hrvatsko zdravstvo! Korak dalje u primjeni tehnologije u medicini otišla je klinika za ortopediju Lovran. Desetodišnjak je dobio novu koštanu strukturu ramena isprintanu 3D printerom.

DNEVNIK.hr | 26.04.2022. / 20:28

Galerija

Novo rame, lopatica i dio nadlaktične kosti su izrađeni pomoću 3D printera i ugrađeni 10-godišnjem pacijentu u lovranskoj bolnici.

Tu se radilo o jednom vrlo agresivnom tumoru koji je praktički konzumirao cijelo rame djeteta. U takvoj situaciji kod konvencionalnih mjera, odnosno načina liječenja, bi došlo u obzir amputacija ili jedan oblik takozvano 'viseće rame', gdje se moraju apsolutno odstraniti tumor, a samim time i sve ostale koštane strukture, pojasnio je Branko Šestan, ravnatelj klinike za ortopediju Lovran za Dnevnik Nove TV.

Taj je složen proces prvi kao takav u Hrvatskoj. Operacija je trajala sedam sati. Ako uspoređujete s jednim običnim, nazovimo umjetnim ramenom koje je standardno, i redovno gdje je reda veličine između 10.000-15.000 kuna ovo je negdje reda veličine 250.000 kuna, istaknuo je Šestan.

Uskočio je, napominje ravnatelj, i HZZO. Implantat je izrađen u Njemačkoj. Na natječaj se iz Hrvatske nitko nije javio. A koliko tehnologija znači, prisjeća se i doktor Velimir Lupret.

Ja sam imao jednog 21-godišnjeg mladića iz Pule kojem je napravljena kraneoplastika, koju smo poslije morali maknuti. Napravljena je kraneotomija - pola lubanje s jedne strane, rekao je Lupret, voditelj Odjela neurokirurgije OB Dubrovnik.

Ističe da se tako nešto ne može dogoditi na 3D printeru. On je iz Pule došao u Dubrovnik i svake godine na dan operacije dobijem poruku da je sretan, zadovoljno je rekao Lupret.

Pušten na kućnu njegu

Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić izvijestila je da je 10-godišnji pacijent dobro i nastavlja liječenje. Ortoped Danijel Lopac kazao je da je napredak dobar i nema većih poteškoća. Dodaje da je otpušten na kućnu njegu s određenom sistemskom terapijom.

Kroz neko vrijeme će funkcija operirana ruke doseći određenu razinu funkcionalnog oporavka. Moći će obavljati dnevne aktivnosti, uz ograničenja dizanja većih tereta, pojasnio je Lopac.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili kako povratiti izgubljeni sluh: Za 10-15 godina to bi moglo biti jednostavno kao laserska operacija očiju

Slika nije dostupna O ljudima na kućnoj njezi brinut će umjetna inteligencija

Rekao je da je za izradu proteze potrebno otprilike šest tjedana. Bili smo u utrci s vremenom jer terapijsko liječenje u ovakvim slučajevima iziskuju operacijski zahvat u roku od dva do tri tjedna - između primjene početne terapije i nastavka ciklusa sljedeće kemoterapije, zaključio je Lopac. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 




 




 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti