Ovaj kožni 3D printer mogao bi u potpunosti promijeniti način na koji liječimo opekline

Zamislite da liječenje opeklina umjesto agonije presađivanja vlastite kože postane proces liječenja jednostavan poput nanošenja samoljepljive vrpce na papir. Upravo to uspio je postići tim kanadskih znanstvenika.

Branimir Vorša | 10.02.2020. / 12:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Liječenje teških opeklina u skoroj budućnosti moglo bi postati krajnje jednostavno, poput lijepljenja samoljepive trake. Riječ je izumu kanadskih znanstvenika sa Svučilišta Toronto i Centra za zdravstvene znanosti Sunnybrook, odnosno ručnom 3D printeru biotkiva koji funkcionira tako da nanosi slojeve umjetne kože na oštećenja nastala opeklinama na tijelu.

Takozvana biotinta koju koristi taj ručni kožni 3D printer trenutačno može znatno ubrzati proces iscjeljenja opečenih dijelova kože.

Uređaj rane prekriva tankim i uniformiranim slojem biomaterijala, traku po traku. Bio tinta koju uređaj koristi, sastoji se od mezenhimalnih stormalnih stanica (MSC), a to su matične stanice koje se pretvaraju u specijalizirane tipove stanica, ovisno o okolini. U slučaju navedenog uređaja MSC stanice promiču regeneraciju kože te smanjuju nastanak ožiljaka.

Dosad su uspješno provedena dva testiranja in vivo (unutar živog) na dubokim opeklinama, a rezultati testiranja objavljeni su u znanstvenom časopisu Biofabrication.

Riječ je o velikom koraku za taj tim znanstvenika, koji su prvi prototip printera za kožu napravili još 2018. godine.

Vjeruje se da je njihov uređaj prve te vrste u svijetu koji tkivo formira, nanosi i koje se upija u procesu koji traje dvije minute ili manje.

Od prvog prototipa napravljenog 2018. godine znanstvenici su napravili 10 redizajna uređaja, a trenutačni dizajn najbliži je onom što tim zamišlja kao kirurški alat u operacijskim salama. Njegova trenutačna verzija uključuje jednokratnu mikrofluidnu glavu za printanje kako bi se osigurala sterilnost uređaja te mekani kotačić iza te glave kako bi se preciznije nanosile trake umjetnog tkiva na oštećenu kožu.

Idući je korak za tim poraditi na još boljem efektu smanjenja ožiljaka, nakon što su uspješno dokazali da njihovo umjetno tkivo pomaže u iscjeljenju opeklinama oštećene kože.

Uređaj bi se, prema predviđanjima tih znanstvenika, u operacijskim salama mogao naći unutar idućih pet godina.

Jednom kad se počne koristiti u operacijskim salama, mislim da će taj printer donijeti ključnu promjenu u spašavanju života. S takvim uređajem mogao bi se promijeniti čitav pristup liječenja opeklina i drugih rana, kaže Richard Cheng, voditelj tog projekta.

Izvor: utoronto.ca

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti