Od jeseni novi studij na zagrebačkom fakultetu, izučavat će se i umjetna inteligencija: "Kognitivni znanstvenik zaista može raditi štošta"

Od jeseni će na Filozofskom fakultetu studenti moći studirati studij s kojim malo gdje neće moći raditi. Na studiju Kognitivne znanosti izučavat će se i umjetna inteligencija.

DNEVNIK.hr | 18.04.2023. / 06:31

Galerija

Kognicija je još uvijek odlika ljudskog uma. U kognitivnoj znanosti su lingvistika, psihologija, umjetna inteligencija, psihologija, rekla je Renata Geld, voditeljica Centra za kognitivnu znanost.

Na pitanje - zašto umjetna inteligencija, Geld odgovara: Bez nje danas ništa ne ide. Ide i prirodnim putem, ali umjetnim je brže.

Na pitanje nije li umjetna inteligencija malo oksimoronski pojam jer bi odlika inteligencije trebala biti snalaženje u nepoznatim okolnostima, Hrvoje Stančić, prodekan za organizaciju i razvoj Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kaže: To ste dobro rekli, upravo i jest smjer razvoja umjetne inteligencije da se može snaći u novim okolnostima. Još smo daleko od toga.

Kad bismo povrijedili umjetnu inteligenciju, rekli joj da je glupa, bi li ona u nekom trenutku mogla tužiti? IT stručnjak Alan Delić navodi da je zasad to nemoguće.

Samsung Galaxy S23 Ultra - 8 Samsung na svojim telefonima priprema veliku promjenu, koja je izazvala paniku u Googleu

Zasad on nije povezan negdje da bi sam djelovao, pisao tužbu i nekog tužio. To ne znači da neće ili da ne prikuplja podatke, da bi kompanija mogla prikupljati podatke i da nekog tuži, dodaje.

Tajnama ljudskog uma zato će se na interdisciplinaran način na Filozofskom fakultetu baviti diplomski studij Primijenjena kognitivna znanost. Upisivat će 30 studenata.

Grafički dizajn Dizajneri i copywriteri ostaju bez posla: Velika tvrtka najavila da će ih zamijeniti s umjetnom inteligencijom

Kognitivni znanstvenik bavi se spoznajom u najširem smislu riječi. On zaista može raditi štošta, navodi Geld. Štošta će raditi i umjetna inteligencija, kad i ako je nauče kako.

Cijeli prilog reporterke Dnevnika Nove TV Barbare Golje pogledajte u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti