Dizajneri i copywriteri ostaju bez posla: Velika tvrtka najavila da će ih zamijeniti s umjetnom inteligencijom

Čini se kako ćemo u budućnosti čitati sve više ovakvih vijesti o poslovima koje će, umjesto ljudi, obavljati AI.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.04.2023. / 09:16

Grafički dizajn (Foto: Getty Images)

Kako je to pokazalo nedavno istraživanje, zaposlenici u mnogim kompanijama već koriste umjetnu inteligenciju koja im pomaže u odrađivanju svakodnevnih poslovnih zadataka. Nekima ChatGPT odrađuje čak oko 80 posto posla pri čemu, naravno, njihovi poslodavci o tome ne znaju ništa.

Elon Musk I Musk kreće u razvoj umjetne inteligencije: Nabavio stručnjake i hardver, registrirao tvrtku...

No dio poslodavaca itekako je dobro svjestan trendova na tržištu i potencijala umjetne inteligencije koja već sada može zamijeniti ne samo neke repetitivne poslove, već i - kreativne poslove. Pri ranijim raspravama o AI, dio stručnjaka naglašavao je kako umjetna inteligencija neće moći, barem ne tako skoro, zamijeniti kreativce, no ChatGPT pokazao je suprotno.

Sada je jedna od najvećih kineskih medijskih i PR kompanija najavila kako će za svoje potrebe, umjesto usluga vanjskih copywritera i grafičkih dizajnera, u budućnosti koristiti upravo generativnu AI. Tvrtka je već stupila u kontakt s Alibabom i Baiduom vezano uz licenciranje njihove AI tehnologije. Kako bi prihvatili novi val sadržaja koji generira AI, od danas smo odlučili prestati s troškovima korištenja usluga vanjskih copywritera i dizajnera, objavili su iz Bluefocus Intelligent Communications Groupa u poruci svojim zaposlenicima. Ova se vijest pozitivno odrazila na burzi na kojoj je cijena dionice ove tvrtke privremeno porasla za skoro 20 posto.

Sam Altman, OpenAI Šef OpenAI-ja otkrio rade li na novoj verziji ChatGPT-a, ali i što misli o onima koji pozivaju na zaustavljanje razvoja umjetne inteligencije

Analitičari smatraju kako bi istim putem mogle krenuti i druge velike kineske agencije, kao i tvrtke diljem svijeta. Nedavno istraživanje Goldman Sachsa pokazalo je kako bi umjetna inteligencija mogla zamijeniti čak četvrtinu poslova u SAD-i u na europskom tržištu, što je oko 300 milijuna poslova. Globalno, predviđaju da je ugroženo oko 18 posto poslova, pri čemu će najveći utjecaj biti u razvijenim zemljama.

Izvor: Tech Spot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti