I Musk kreće u razvoj umjetne inteligencije: Nabavio stručnjake i hardver, registrirao tvrtku...

Muskov je potez posebno zanimljiv, jer je upravo on bio jedan od potpisnika otvorenog pisma kojim se traži pauziranje razvoja umjetne inteligencije na razdoblje od šest mjeseci.

Martina Čizmić | 16.04.2023. / 11:23

Elon Musk (Foto: Afp)

 Čini se kako se i Elon Musk priprema pridružiti ludnici koju je izazvao OpenAI-ev ChatGPT. Iako je upravo Musk bio jedan od suosnivača OpenAI kad je 2015. pokrenut kao neprofitna organizacija, u međuvremenu se okrenuo drugim projektima.

Sad se ponovno okrenuo umjetnoj inteligenciji. Prema izvješćima američkih medija, Musk je registrirao tvrtku pod nazivom X.AI Corp u Nevadi još u ožujku i postao njen direktor. U međuvremenu se obratio investitorima u svoje dvije druge tvrtke, Tesla i SpaceX, te im ponudio ulazak u planiranu tvrtku za umjetnu inteligenciju.

Bill Gates Gates odgovorio Musku i 1000 potpisnika pisma za zaustavljanje razvoja umjetne inteligencije: "To neće riješiti izazove. Zašto stati?"

A da Musk ozbiljno planira krenuti putem umjetne inteligencije govori i podatak da je već ranije u svoje tvrtke doveo cijeli niz stručnjaka za umjetnu inteligenciju, ali i nabavio oko 10 tisuća snažnih procesora koji bi trebali činiti srž snažnog računala koje bi pokretalo tu umjetnu inteligenciju.

Muskov je potez posebno zanimljiv, jer je upravo on bio jedan od potpisnika otvorenog pisma kojim se traži pauziranje razvoja umjetne inteligencije na razdoblje od šest mjeseci.

Je li to bio samo Muskov pokušaj da si kupi malo više vremena ne bi li uhvatio korak s drugim tehnološkim tvrtkama koje su već predstavile svoje verzije umjetne inteligencije (poput Googleovo Barda ili Baiduovog Ernija) ili pak zaista brine u kom će se smjeru umjetna inteligencija razvijati?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti