Gates odgovorio Musku i 1000 potpisnika pisma za zaustavljanje razvoja umjetne inteligencije: "To neće riješiti izazove. Zašto stati?"

Bill Gates kaže da zaustavljanje rasta sustava sličnih ChatGPT-u 'neće riješiti izazove' te da bi čelnici tehnološke industrije trebali usredotočiti se na to kako najbolje iskoristiti taj napredak.

Branimir Vorša | 06.04.2023. / 12:39

Bill Gates (Foto: Afp)

Osnivač Microsofta i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Bill Gates, kritizirao je najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska i više od 1000 tehnoloških stručnjaka i poduzetnika koji pozivaju na pauzu u razvoju umjetne inteligencije, zbog straha da bi njezin prebrz i nekontroliran razvoj mogao uništiti čovječanstvo.

Gates kaže da zaustavljanje rasta sustava sličnih ChatGPT-u 'neće riješiti izazove' te da bi čelnici tehnološke industrije trebali usredotočiti se na to kako najbolje iskoristiti taj napredak. Gates je zapravo dao svoj komentar na otvoreno pismo koje su potpisali Musk i mnogi drugi kritičari umjetne inteligencije, pozivajući na šestomjesečnu stanku u njezinom razvoju.

Gates ne razumije zašto treba stati

Marin Soljačić Svjetski stručnjak o razvoju umjetne inteligencije: Otkrio što ga posebno zabrinjava - "Nije dovoljno lagano isključiti i da dođe do negativnih posljedica"

Mislim da traženje određene grupe da se to zaustavi ne rješava izazove. Jasno je da ove stvari imaju velike koristi... ono što trebamo učiniti je identificirati nezgodna područja, naglašava Gates i dodaje da bi bilo komplicirano provesti pojedinosti bilo kakve pauze u razvoju umjetne inteligencije.

Zapravo ne razumijem za koga kažu da bi mogao stati i bi li svaka država na svijetu pristala stati i zašto stati? Ali postoji puno različitih mišljenja u ovom području, rekao je Gates.

Microsoft itekako ulaže u umjetnu inteligenciju

Dobro je poznato da je Microsoft uložio velika sredstva u tvrtku OpenAI, koja je napravila ChatGPT. U siječnju se nagađalo da je Microsoft uložio dodatnih 10 milijardi dolara u OpenAI, kako bi bili ukorak s Googleom u komercijalizaciji novih otkrića na polju umjetne inteligencije. Microsoft je također dodao AI svojoj tražilici Bing u veljači, uključivši ChatGPT ovlasti.

Gates je nedavno napisao i objavu na svojem blogu pod naslovom "Doba umjetne inteligencije je počelo", u kojoj je detaljno opisao svoje uvjerenje da je ta tehnologija revolucionarna kao što su to bili mobilni telefoni i internet.

Gatesova uvjerenja oko umjetne inteligencije

Gates je potrošio milijarde dolara na uvođenje medicinskih tretmana u zemlje u razvoju i vjeruje da su AI alati naše najveće oružje protiv smrtonosnih bolesti i virusa. Vjeruje da je uspon umjetne inteligencije spreman unaprijediti čovječanstvo, povećati produktivnost, smanjiti nejednakosti diljem svijeta i ubrzati razvoj novih cjepiva. Tehnologija isto tako, kaže Gates, može otkriti nove putove za dizajn lijekova u skladu s tim i uočiti pogreške koje bi inače promakle ljudskom oku.

Bill Ackman "Mislim da nemamo izbora": Poznati investitor kritizirao zahtjev za privremenim pauziranjem razvoja naprednog AI-a

Jedan od prioriteta Zaklade Gates u području umjetne inteligencije je osigurati da se ti alati koriste za zdravstvene probleme koji pogađaju najsiromašnije ljude na svijetu, uključujući AIDS, TBC i malariju, napisao je Gates u objavi.

Opasna utrka

Za njega je utrka u razvoju umjetne inteligencije budućnost, dok Musk i drugi to s druge strane vide kao utrku u nuklearnom naoružanju 21. stoljeća.

Moći umjetne inteligencije slične ChatGPT-u izazvale su građanski rat u Silicijskoj dolini. Elon Musk i suosnivač Applea Steve Wozniak potpisali su pismo za pauzu umjetne inteligencije, dok Gates i izvršni direktor Googlea Sundar Pichai, s druge strane, nisu.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti