Šef OpenAI-ja otkrio rade li na novoj verziji ChatGPT-a, ali i što misli o onima koji pozivaju na zaustavljanje razvoja umjetne inteligencije

Priznao je kako bi trebalo odvojiti vrijeme za stvarno proučavanje sigurnosti modela, pogotovo kroz proučavanje njegovih starijih verzija.

Martina Čizmić | 15.04.2023. / 11:29

Sam Altman, OpenAI (Foto: Afp)

Sam Altman, šef OpenAI-a, otkrio je, gostujući virtualno na događanju u organizaciji Massachusetts Institute of Technology, rade li u toj tvrtki već na novoj verziji ChatGPT-a.

Nećemo još neko vrijeme, rekao je Alman te dodao kako je posljednja verzija ChatGPT-a u javnost puštena prije samo mjesec dana.

Sam Altman Prvi čovjek OpenAI-a priznao da i on strahuje u kom smjeru će se kretati razvoj umjetne inteligencije

Osvrnuo se i na otvoreno pismo koje su potpisali neki od uglednih znanstvenika i IT-evaca, a u kojem se traži da se privremeno zaustavi razvoj umjetne inteligencije. Altman je pokušao ublažiti neka od pitanja koja se pojavljuju u pismu. Rekao je kako su proveli više od šest mjeseci radeći na ChatGPT-4 prije no što je on ugledao svjetlo dana. No, priznao je da prilikom lansiranja chatbota s umjetnom inteligencijom, nisu baš u potpunosti optimizirali sve za dobrobit čovječanstva ili sigurnost korisnika. Dodao je ipak da stalno rade na poboljšanju verzije koja je trenutno vani.

Istaknuo je da su, prema njegovom mišljenju, neka pitanja koja su postavljena u pismu, potpuno promašena, dok se nekih drugih, sigurnosnih aspekata, potpisnici pisma uopće nisu dotaknuli. Kao primjer je naveo pitanje sigurnosti samog velikog jezičnog modela, odnosno ChatGPT-a.

Ipak, priznao je kako bi trebalo odvojiti vrijeme za stvarno proučavanje sigurnosti modela, pogotovo kroz proučavanje njegovih starijih verzija.

Kako njegove sposobnosti postaju sve ozbiljnije, sigurnosna letvica se mora podizati, rekao je Altman. Mislim da je važno krenuti s oprezom i uvoditi sve rigoroznija pravila, dodao je.

Međutim, što to točno znači i hoće li što mijenjati u načinu na koji funkcionira ChatGPT, Altman nije otkrio.

Sam Altman Prvi čovjek OpenAI-a upozorio kako nismo tako daleko od "potencijalno zastrašujućih" AI alata

Na pitanje, hoće li OpenAI i dalje biti transparentan, odgovorio je kako svakako planiraju nastaviti s tim, što je zapravo prilično nedorečen odgovor. Naime, OpenAI na svom je početku zaista bio veoma transparentan oko toga što i kako radi. Ali otkako je doživio nekoliko uspjeha sa svojim alatima temeljenima na umjetnoj inteligenciji, sve se više zatvarao. Primjerice, tvrtka nije objavila nikakve podatke o posljednjoj verziji ChatGPT-a - niti o njegovoj arhitekturi, konstrukciji, pozadinskoj tehnologiji, ali ni o podacima na temelju kojih je model stvaran, što je za mnoge bila "crvena zastavica" i razlog za zabrinutost. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti