Prvi čovjek OpenAI-a priznao da i on strahuje u kom smjeru će se kretati razvoj umjetne inteligencije

Ovakvu tehnologiju već razvijaju i autoritarni režimi, a Altman strahuje i od njenog iskorištavanja za masovno širenje lažnih vijesti, ali i za kibernetičke napade.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.03.2023. / 09:38

Sam Altman (Foto: Afp)

U kratko vrijeme Sam Altman postao je, od dobro poznate ličnosti Silicijske doline, još jedan celebrity tehnološke industrije. Iako se čini prilično samozatajan i ne gura se u prvi plan poput npr. Elona Muska, mediji danas pažljivo prate svaku njegovu izjavu i komentar. A razlog je jasan - on je izvršni direktor kompanije OpenAI koja je razvila chatbot ChatGPT.

Sam Altman Sam Altman uložio je 180 milijuna dolara u startup koji želi produžiti trajanje života ljudi

Ovaj tjedan Altman je dao intervju za ABC News u kojem je najviše pričao o umjetnoj inteligenciji i njenom potencijalu, odnosno utjecaju kakav bi mogla imati na budućnost svih nas. S jedne strane, on kaže kako se ljudi zaista zabavljaju s njihovom chatbotom, postavljajući mu razna pitanja i predstavljajući mu probleme kako bi vidjeli kako će ih AI riješiti. Altman vjeruje kako je transformativni potencijal umjetne inteligencije tako velik da će ona jednom reflektirati kolektivnu moć, kreativnost i volju čovječanstva.

No s druge strane, on je i zabrinut i strahuje što bi se moglo dogoditi ako razvoj AI krene u krivom smjeru. Pri tome ponajviše misli na probleme do kojih bi moglo doći ako autoritarni režimi razviju sličnu tehnologiju. Npr. kineska tehnološka tvrtka Baidu nedavno je predstavila vlastiti chatbot koji je napravljen kao konkurencija ChatGPT-u.

Također, podsjetio je i na izjavu Vladimira Putina od prije nekoliko godina kada je rekao da onaj tko postane lider u umjetnoj inteligenciji, postat će vladar svijeta.

Ono oko čega je posebno zabrinut jest iskorištavanje umjetne inteligencije za širenje lažnih vijesti i to u velikom opsegu, ali i za korištenje AI-a za pisanje računalnih kodova za pokretanje kibernetičkih napada.

Ured Kada je umjetna inteligencija zaprijetila ljudima, oni su postali - kreativniji

Također, Altman kaže kako će gubitak poslova zbog AI biti neizbježan, no smatra kako ta situacija predstavlja priliku za nekim boljim poslovima i radnim mjestima. “Možemo imati veću kvalitetu života i standard života”, vjeruje Altman, no kaže kako će nam ipak trebati određeno vrijeme dok se naviknemo na tu tehnologiju i novi način života koji dolazi s njom.

Izvor: ABC News

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti