Sam Altman uložio je 180 milijuna dolara u startup koji želi produžiti trajanje života ljudi

Iako je riječ o velikom iznosu, niti to nije najveća Altmanova investicija jer je još godinu ranije uložio čak 375 milijuna dolara u startup Helion Energy.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.03.2023. / 10:00

Sam Altman (Foto: Afp)

Iako je Sam Altman dobro poznato ime u tehnološkoj industriji, sve donedavno njegovo je ime bila prilična nepoznanica u javnosti i osobama koje ne prate aktualnosti iz svijeta tehnologije. No u posljednjih nekoliko mjeseci, sve se promijenilo, a razlog za to je ChatGPT, odnosno chatbot baziran na umjetnoj inteligenciji koji je razvila tvrtka OpenAI na čijem čelu stoji upravo Altman.

Sam Altman Prvi čovjek OpenAI-a upozorio kako nismo tako daleko od "potencijalno zastrašujućih" AI alata

U posljednje vrijeme mediji sve više pišu o njemu i njegovom zanimljivom i neobičnom stilu života koji bi mu trebao omogućiti da živi dulje i zdravije. Altman tako koristi i lijek za borbu protiv dijabetesa metformin koji, kako ukazuju neka istraživanja, možda može usporiti starenje. Također, njegov zdravi životni režim uključuje i zdravu prehranu, vježbanje te dovoljno vremena spavanja u tamnoj, tihoj i hladnijoj sobi. Zanimljivo, za tematiku produljenja životnog vijeka čovječanstva počeo se zanimati nakon što je pročitao jedno istraživanje u kojem su starijim miševima poboljšalo zdravlje nakon što su primili krv mlađih miševa.

Zahvaljujući tehnološkim medijima, ovaj smo tjedan saznali još jednu zanimljivu stvar o Altmanu, odnosno jednoj njegovoj velikoj investiciji. Naime, on je prošle godine uložio čak 180 milijuna dolara biotech startup Retro Biosciences čiji je cilj produžiti trajanje naših života za deset godina. Iz ove su kompanije prošle godine objavili kako su osigurali veliku investiciju koja će im pomoći u istraživanjima i razvoju kroz sljedeće desetljeće. Riječ je o zaista velikoj investiciji i jednom od najvećih pojedinačnih ulaganja u jedan startup koji razvija tehnologiju protiv starenja i za produženje ljudskih života.

Roboti (Foto: Thinkstock) Na svijetu nema dovoljno ljudi za sve potrebne poslove

Iako je riječ o velikom iznosu, niti to nije najveća Altmanova investicija jer je još godinu ranije uložio čak 375 milijuna dolara u startup Helion Energy koji je fokusiran na razvoj neograničene čiste energije. To je puno. Praktički sam iskoristio svu svoju likvidnu imovinu i uložio je u ove dvije kompanije, komentirao je Altman i razgovoru za MIT Technology Review.

Izvor: Fortune
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti