Bivši Googleovac koji je izazvao veliku kontroverzu tvrdi: To je "najmoćnija tehnologija još od atomske bombe"

Blake Lemoine poznat je globalnoj javnosti još otkad je radio u Googleu, u kojem je dobio otkaz zbog kršenja ugovora o povjerljivosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.03.2023. / 13:09

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Sredinom prošle godine tadašnji Googleov inženjer koji je radio na razvoju umjetne inteligencije Blake Lemoine podigao je veliku prašinu kada je rekao da je AI na kojem je radio postao svjestan samog sebe. Vijest se brzo proširila globalnim medijima, a zbog kršenja politike o povjerljivosti podataka Google ga je prvo suspendirao te je ubrzo nakon toga dobio i otkaz. Također, iz tvrtke su sve njegove navode proglasili neutemeljenima naglasivši kako njihova umjetna inteligencija nije stekla takvu svjesnost.

Sam Altman Prvi čovjek OpenAI-a upozorio kako nismo tako daleko od "potencijalno zastrašujućih" AI alata

Lemoine je nedavno komentirao situaciju s posljednjim velikim napretkom umjetne inteligencije koji je počeo nakon predstavljanja chatbota ChatGPT, nakon čega su vlastite chatbotove predstavili i Microsoft i Google.

On kaže kako je umjetna inteligencija u svojoj osnovi "inteligencija koja se može generirati u velikim razmjerima" te, iako je riječ o ljudskoj osobini koja nam omogućuje da mijenjamo svijet oko nas, ona se sada može stvoriti - umjetno.

S Microsoftovim chatbotom Bing AI još nije razgovarao, no na temelju onog što je o njemu pročitao, kaže kako mu se čini da ima nestabilniji karakter u odnosu na druge AI engine te se prema nekim njegovim odgovorima čini kao da ima krizu identiteta.

No, naglasio je, sama tehnologija koja ga pokreće je najmoćnija tehnologija napravljena još od atomske bombe te smatra kako ima sposobnost preoblikovati svijet: Može se iskoristiti za upravljanje poslovnim procesima, automatiziranje stvaranja koda, uključujući i malware, te se može iskoristiti za stvaranje lažnih informacija i propagande. Posebno je upozorio na mogućnost umjetne inteligencije da manipulira ljudima i njihovim mišljenjem, što je i sam osjetio dok je radio u Googleu.

Palac dolje Googleov debakl: Zbog pogrešnog odgovora AI, vrijednost kompanije pala za 100 milijardi dolara

Naime, njegov je posao obuhvaćao konverzaciju s Googleovim AI modelom LaMDA te je umjetna inteligencija bila toliko uvjerljiva da bi nakon razgovora s njom i on na kraju promijenio svoja razmišljanja i stavove o nekim stvarima. Još ranije je govorio kako se taj chatbot čini veoma inteligentnim te da je razgovor s njim sličan razgovoru s djetetom.

Izvor: Fox News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti