Ništa od prvog testnog leta: U posljednjim sekundama odustali od lansiranja i najavili novi pokušaj

Ovo je prvo lansiranje vrlo komplicirane, divovske rakete. Postoji milijun načina na koje ova raketa može zakazati, napisao je Musk.

Hina/M.Č. | 17.04.2023. / 13:37

Iako je sve bilo spremno za lansiranje, a vremenski uvjeti savršeni, lansiranje Starshipa i rakete Super Heavy odgođeno je u posljednji trenutak. Tako je cijeli proces koji su danas prošli, zapravo bio generalna proba jer je lansiranje zaustavljeno 40 sekundi prije paljenja motora. 

Kod ovakih testova, uspjeh se mjeri s time koliko smo naučili, što moramo promijeniti, a što poboljšati kako bismo u budućnosti bili još uspješniji, poručili su iz SpaceX-a.

Da bi do odgađanja lansiranja moglo doći, nagovjestili su problemi s pritiskom prilikom punjenja rakete gorivom. Nakon što je utvrđeno da je došlo do određenih problema s pritiskom, voditelj lansiranja donio je odluku o odustajanju od lansiranja. Musk je na Twitteru objavio kako je problem u ventilu koji je odgovoran za kontrolu pritiska u sustavu.

 

 Unatoč tome, iz SpaceX-a su proveli sve faze pripreme za lansiranje i odlučili zaustaviti odbrojavanje na 40 sekundi prije no što je lansiranje bilo predviđeno.

 

Prema prvim informacijama, novi pokušaj lansiranja trebao bi se dogoditi za najmanje 48 sati (vjerojatno u srijedu, 19. travnja), ako sve bude išlo po planu.  

Podsjetimo, divovska raketa trebala je poletjeti iz Starbasea, svemirske luke SpaceX-a u Boca Chici u Teksasu u 15:20 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Rezervna vremena lansiranja zakazana su kasnije tijekom tjedna ako lansiranje u ponedjeljak bude odgođeno, a to je nešto što je milijarder Elon Musk, osnivač SpaceX-a, naveo kao jasnu mogućnost.

To je vrlo rizičan let, rekao je Musk u nedjelju na Twitteru.

Ovo je prvo lansiranje vrlo komplicirane, divovske rakete. Postoji milijun načina na koje ta raketa može zakazati, dodao je.

Bit ćemo vrlo oprezni i ako vidimo nešto što nas zabrinjava, odgodit ćemo.

Musk je rekao da želi "smanjiti očekivanja" jer "sutrašnji dan vjerojatno neće biti uspješan ako pod uspješnim podrazumijevamo postizanje orbite."

Letjelica Starship i raketa Super Heavy pred lansiranje SpaceX dobio zeleno svjetlo za prvi testni let kompletnog Starshipa

Američka svemirska agencija NASA odabrala je svemirsku letjelicu Starship za prijevoz astronauta na Mjesec krajem 2025. godine. Misija poznata kao Artemis III prva je od završetka programa Apollo 1972. godine.

Starship se sastoji od 50-metarske svemirske letjelice dizajnirane za prijevoz posade i tereta koja se nalazi na 70 metara visokoj raketi - nosaču Super Heavy.

Zajedno nazvane Starship, svemirska letjelica i raketa Super Heavy nikad nisu lansirane zajedno, iako je bilo nekoliko suborbitalnih testnih letova same letjelice.

Da je sve išlo po planu, Super Heavy bi se odvojio od Starshipa oko tri minute nakon lansiranja i pasti u Meksički zaljev.

Starship, koji ima šest vlastitih motora, nastavio bi do visine od gotovo 240 kilometara te gotovo završio krug oko Zemlje prije nego što padne u Tihi ocean oko 90 minuta nakon lansiranja.

Ako stigne u orbitu, to će biti ogromni uspjeh, rekao je Musk.

Ako se dovoljno udaljimo od lansirne rampe prije nego što nešto pođe po zlu, mislim da bih to smatrao uspjehom, rekao je. Samo nek se ne digne u zrak lansirna rampa, dodao je.

Ova je misija radi informacija, rekao je. Informacija koje nam omogućuju da poboljšamo dizajn budućih Starshipa.

SpaceX je u veljači proveo uspješno testiranje 33 motora Raptor na raketi.

Raketa Super Heavy bila je usidrena za tlo tijekom probnog ispaljivanja, što se naziva statično paljenje, kako bi se spriječilo njezino uzlijetanje.

NASA će prevesti astronaute u Mjesečevu orbitu u studenom 2024. pomoću vlastite rakete Space Launch System (SLS), koja se razvija više od desetljeća.

Starship je i veći i moćniji od SLS-a.

Generira potisak više nego dvostruko veći od raketa Saturn V korištenih za slanje astronauta na Mjesec u okviru misije Apollo.

SpaceX planira u konačnici postavljanje Starshipa u orbitu, a zatim će ga dopuniti gorivom s drugog Starshipa kako bi mogao nastaviti put do Marsa ili dalje.

Astrolab FLEX Potpisan ugovor s Muskovom tvrtkom: Sa Starshipom na Mjesec leti i rover za prijevoz tereta i astronauta

Musk je rekao da je cilj učiniti Starship višekratnom letjelicom i tako sniziti cijenu na nekoliko milijuna dolara po letu.

Dugoročno, što znači... ne znam... dvije ili tri godine, trebali bismo postići potpunu i brzu ponovnu upotrebu, rekao je.

Konačni cilj je uspostaviti baze na Mjesecu i Marsu i postaviti ljude na "put da postanu civilizacija s više planeta", rekao je Musk.

Nalazimo se u trenutku u civilizaciji u kojemu je moguće postati multiplanetarna vrsta, rekao je.

To je naš cilj. Mislim da imamo izgleda.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti