Potpisan ugovor s Muskovom tvrtkom: Sa Starshipom na Mjesec leti i rover za prijevoz tereta i astronauta

Polijetanje se ne očekuje još najmanje 3 godine, a ne treba se iznenaditi ako se taj rok dodatno pomakne.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.04.2023. / 11:43

Astrolab FLEX (Foto: Astrolab)

SpaceX ušao je u povijest kao prva privatna kompanija s kojom su astronauti odletjeli na Međunarodnu svemirsku postaju, a tvrtka već radi i na novoj i puno snažnijoj raketi koja bi ljude jednom trebala odvesti na Mjesec, a Musk se nada i na - Mars. Iako ta raketa nazvana Starship još nije niti poletjela u zemljinu orbitu, već sada može se rezervirati mjesto za slanje tereta za Starshipove letove.

Slika nije dostupna Poznato je kada će SpaceX ponovno pokušati lansirati Starship

Prva kompanija koja je rezervirala svoje mjesto na Starshipu je Astrolab koji je sa SpaceX-om potpisao ugovor o prijevozu njihova rovera na Mjesec tijekom prve njihove misije na zemljin satelit. Naravno, točno vrijeme misije je nemoguće odrediti i ovisi o puno faktora, a to će najranije biti sredinom 2026. godine. Ovo je prvi ugovor SpaceX-a o prijevozu tereta na površinu Mjeseca, pohvalio se izvršni direktor Astrolaba Jaret Matthews.

Astrolab FLEX (Foto: Astrolab)

Astrolab je američki startup koji razvija vozila koja bi jednog dana trebala prevoziti opremu, namirnice, ali i ljude po mjesečevoj površini. Prvo takvo vozilo nazvano je Astrolab FLEX (Flexible Logistics and Exploration) i riječ je o roveru koji je veći od NASA-ina Perseverancea koji trenutačno istražuje Mars i veličine je SUV-a poput Jeep Wranglera. Maksimalna brzina FLEX-a iznosi 24 km/h, ima posebnu robotsku ruku, kao i dva mjesta za astronaute.

Rover Perseverance u krateru Jezero NASA-in rover otkriva iznenađujuću geologiju Marsa: Je li na Crvenom planetu ikad bilo života?

Ako sve bude kako je Matthews isplanirao, FLEX će biti najveći rover koji je ikada vozio po površini zemljina satelita. Astrolab već ima klijente koji su se prijavili za korištenje njihovih usluga tijekom te prve misije sa Starshipom koju, dakle, ne treba očekivati još najmanje 3 godine, a ne bi se trebali iznenaditi i da se misija odgodi za koju godinu. Nakon njega, u Astrolabu se nadaju kako će na Mjesec, ali i Mars poslati flotu svojih rovera koji će pomoći u gradnji dugotrajnog smještaja ljudi na našem satelitu, a možda i na Crvenom planetu.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti