SpaceX dobio zeleno svjetlo za prvi testni let kompletnog Starshipa

Lansirat će se s najviše lansirne rampe na svijetu, ali u SpaceX-u poručuju da neće pokušati hvatati raketu i letjelicu prilkom povratka na Zemlju.

Martina Čizmić | 16.04.2023. / 11:45

Letjelica Starship i raketa Super Heavy pred lansiranje (Foto: SpaceX)

SpaceX će obaviti prvi testni let kompletnog trnasportnog sustava Starship već u ponedjeljak, 17. travnja u 14 sati po hrvatskom vremenu. Iako je još u siječnju najavljen prvi testni let, on je do sad odgađan jer je SpaceX morao čekati odobrenje američkog regulatora FAA. 

Sad je to odobrenje stiglo, a u SpaceX-u nisu željeli odgađati i čekati s lansiranjem. Podsjetimo, Starship je SpaceX-ov transportni sustav koji se može ponovno koristiti i dizajniran je za prijevoz posade i tereta u Zemljinu orbitu. U tvrtki se nadaju kako bi upravo Starship mogao odvesti ljude na Mjesec, Mars, a možda i dalje.

Astrolab FLEX Potpisan ugovor s Muskovom tvrtkom: Sa Starshipom na Mjesec leti i rover za prijevoz tereta i astronauta

Kako su priopćili iz SpaceX-a, ovim testom provjeravat će se može li kompletni Starship dosegnuti visoke razine orbite i sretno se vratiti na Zemlju. Za potrebe ovog lansiranja ujedno je sastavljena najviša lansirna rampa na svijetu, visine 146 metara. No, tijekom prvog testnog leta rampa neće biti korištena za hvatanje Super Heavy rakete ni Starshipa. 

Podsjetimo, do sad je obvaljen niz suborbitalnih testnih letova gornjeg dijela Starshipa. Ovi testovi leta pomogli su potvrditi dizajn vozila, dokazujući da Starship može letjeti kroz podzvučnu fazu ulaska prije nego što ponovno upali svoje motore i okrene se u okomitu konfiguraciju za slijetanje.

Osim testiranja gornjeg dijela Starshipa, tim je proveo brojne testove rakete Super Heavy, koji uključuju sve složenija statička paljenja koja su dovela do dugotrajnog testa motora 31 Raptor – najvećeg broja istodobnih paljenja raketnog motora u povijesti.

Eksplozija prilikom testiranja Booster 7 prototipa u SpaceX-u VIDEO Novi spetakl na testiranju u SpaceX-u: "Bogati! Pa, to je bilo neočekivano!"

Dok ulazimo u novi teritorij, nastavljamo cijeniti svu podršku i ohrabrenje koje smo dobili od onih koji dijele našu viziju budućnosti u kojoj čovječanstvo istražuje među zvijezdama, poručili su iz SpaceX-a. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti