VIDEO Novi spetakl na testiranju u SpaceX-u: "Bogati! Pa, to je bilo neočekivano!"

SpaceX-ova testiranja raketa su poput bombonijere - nikad ne znaš što ćeš dobiti. Najnovije testiranje poprilično je prodrmalo promatrače, a SpaceX-ov prototip Booster 7 ostao je na tlu nakon poprilično velike i iznenađujuće eksplozije.

Branimir Vorša | 12.07.2022. / 09:37

Eksplozija prilikom testiranja Booster 7 prototipa u SpaceX-u
Eksplozija prilikom testiranja Booster 7 prototipa u SpaceX-u (Foto: NASASpaceFlight/Youtube)

SpaceX-ov Booster 7, prototip glavnog pogonskog dijela budućeg svemirskog broda Starship, tijekom najnovijeg testiranja nije uspio ni poletjeti, već se prilikom paljenja motora vidjela i začula iznenadna snažna eksplozija popraćena ogromnom vatrenom kuglom. Iz NASA-e i američkih medija, poučeni dosadašnjim iskustvima s testiranjima u SpaceX-u, nisu ništa htjeli zaključivati, tako da nije jasno je li testiranje bilo neuspješno ili je iznenadna eksplozija možda bila namjerna.

Slika nije dostupna Pogledajte spektakularne snimke rastavljanja najveće do sad napravljene rakete za putovanja u svemir

Prijenos uživo koji je snimio NASASpaceFlight pokazuje kako se Booster 7 u jednom trenutku našao u masivnoj vatrenoj lopti i šalje male komadiće krhotina u zrak, iznenađujući promatrače. Nije jasno u kojoj su mjeri Booster ili lansirni toranj oštećeni tijekom eksplozije.

Masivni tlačni val također je uspio prodrmati kameru NASASpaceflighta, što ukazuje na to da je eksplozija bila prilično snažna.

Bogati! Pa to je bilo neočekivano! tweetao je Chris Bergin iz NASASpaceflighta.

 

 

Musk kaže - to je bilo planirano

Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk na Twitteru je, čini se, rekao da je eksplozija bila planirana iako je posada NASASpaceflighta bila prilično skeptična, a poznato je i da Musk voli izbjegavati neuspjehe.

Slika nije dostupna Elon Musk poručio: Starship je vrlo blizu lansiranja u orbitu

Promatrači skeptični

No, drugi nisu bili uvjereni da se vatrena kugla trebala dogoditi.

Vjerojatno sam u krivu, ali sigurno paljenje nije bilo planirano s onim dizalima tik uz platformu i slično. Čini se da je hidraulična pogonska jedinica u problemu. Iz nje se diže dim, tvitao je Michael Baylor iz NASASpaceflighta.

Ovo bi moglo malo odgoditi prvi orbitalni let Starshipa, odgovorio je na Twitteru Reutersov izvjestitelj Joey Roulette.

Let u orbitu?

Ogromna raketa dizajnirana je za odvođenje SpaceX-ova prototipa Starship 20 u orbitu tijekom dugo očekivanog orbitalnog probnog leta ove godine. Konkretan raspored lansiranja još nije poznat, ali s obzirom na veliku eksploziju, SpaceX će ga vjerojatno morati odgoditi.

Slika nije dostupna Musk predstavio Mechazillu, novi inženjerski pothvat SpaceX-a: "Uspjeh nije zagarantiran, no uzbuđenje jest"

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti