Toranj za lansiranje i hvatanje nova je vizija u SpaceX-u, a video te nove vizije putem Twittera je s javnosti podijelio šef te kompanije Elon Musk.

Video traje samo 31 sekundu, ali pruža javnosti uvid u to kako će novi lansirno-sletni toranj izgledati. Taj toranj ima mehaničku ruku čija će zadaća biti hvatati rakete Falcon Heavy pri povratku na površinu, nakon što prenesu letjelice Starship u svemir.

Toranj je trenutno u fazi razvoja u Spacex-ovom pogonu Starbase u Teksasu. SpaceX istovremeno radi i na slanju prototipa Starshipa u Zemljinu orbitu po prvi put. Starship je zamišljen kao višenamjenska svemirska letjelica, odnosno za prijevoz ljudi od Zemlje do Mjeseca i Marsa te za prijenos tereta između lokacija na Zemlji.

Musk je poznat po tome da ima velike snove i jednako velike planove, a ove godine se nada da će njegov Starship doseći orbitu te provesti i desetak testnih letova.

SpaceX trenutno čeka licencu za lansiranje orbitalne verzije Starshipa od američke zrakoplovne agencije (FAA).

No da bismo spomenuti toranj s početka vidjeli u akciji, mora se još puno toga dogoditi. Musk mu je već dao ime i zove ga "Mechazilla".

Slika nije dostupna SpaceX sastavio svog gorostasa - najveću ikad napravljenu raketu za putovanje u svemir

Slika nije dostupna Nije eksplodirao: Pogledajte prvo uspješno slijetanje SpaceX-ova Starshipa

Slika nije dostupna Još jedan velik uspjeh za Muska: SpaceX-ova raketa Starship odradila je savršeno slijetanje i... spektakularno eksplodirala

Testiranja Starshipa dosad su bila prožeta, kako eksplozivnim neuspjesima, tako i uspješnim testiranjima,a slično se može očekivati kad će se testirati i spomenuti Mechazilla toranj.

Uspjeh nije zagarantiran, no uzbuđenje jest, poruka je koju je još lani putem Twittera objavio Musk.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju