Hrvatski gimnazijalci osvojili dvije bronce na biološkoj olimpijadi u Armeniji

U selekciji i pripremama za ovo zahtjevno natjecanje sudjelovali su djelatnici i studenti Biološkog i Kemijskog odsjeka PMF-a.

Hina | 18.07.2022. / 07:40

Eksperiment, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Hrvatski gimnazijalci osvojili su dvije brončane medalje na ovogodišnjoj 33. međunarodnoj biološkoj olimpijadi - International Biology Olympiad – IBO, koja se održala od 10. do 18. srpnja u Yerevanu, u Armeniji.

Međunarodna biološka olimpijada prestižno je natjecanje u znanju i rješavanju bioloških problema za učenike srednjih škola, a u ovogodišnjem natjecanju sudjelovale su 62 zemlje i oko 260 učenika iz cijelog svijeta.

Natjecanje se sastojalo od četiri eksperimentalna zadatka iz područja biokemije, bioinformatike, biljne fiziologije i animalne morfologije, pri čemu su učenici pokazali vještine u izvođenju eksperimenata te obradi i interpretaciji rezultata.

Nakon eksperimentalnih zadataka uslijedila su dva teorijska testa, svaki u trajanju od tri sata, na kojima su hrvatski učenici pokazali izvrsno teorijsko znanje i snalaženje u rješavanju problemskih zadataka iz raznih područja biologije.

Šesteročlani nacionalni tim koji je putovao u Armeniju činili su četiri učenika: Adrian Grbac Lacković, Barbara Jozić i Suzana Škrabalo iz zagrebačke XV. gimnazije i Mislav Mihaljević iz zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. U pratnji učenika bile su dvije mentorice, doktorice znanosti Andreja Lucić i Petra Cvjetko s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu.

U selekciji i pripremama za ovo zahtjevno natjecanje sudjelovali su djelatnici i studenti Biološkog i Kemijskog odsjeka PMF-a.

Učenici Barbara Jozić i Mislav Mihaljević su na natjecanju osvojili brončane medalje, a i ostali učenici su ostvarili izvrstan rezultat. Slobodno vrijeme hrvatski učenici su proveli u druženju s mladim biolozima iz cijelog svijeta i upoznajući se s prirodnim i kulturnim znamenitostima Armenije.

Nacionalni tim putovao je na olimpijadu uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Biološkog odsjeka PMF-a, stoji u priopćenju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti