Među brojnim velikim tvrtkama i proizvođačima pametnih telefona, svoje su mjesto na Mobile World Congressu u Barceloni pronašli i hrvatski inovatori iz tvrtke Planet Computers.

Oni su javnosti predstavilli veoma zanimljiv proizvod Cosmo Communicator - kombinaciju pametnog telefona, laptopa i kamere.

Cosmo Communicator, nastao kao rezultat suradnje stručnjaka Instituta za informaticke inovacije iz Hrvatske i britanskih partnera, svoju je premijeru doživio na CES-u u Las Vegasu gdje je osvojio nagrade za "Najbolju inovaciju 2019".

Cosmo Communicator (Foto: Planet Computers)

Dizajniran kao jedinstveni komunikator s fizičkom tipkovnicom, za pokretanje koristi osmojezgreni Mediatek P70 procesor, odvojeni grafički i procesor za umjetnu inteligenciju  u kombinaciji sa 6 GB radne memorije i 128 GB prostora za pohranu koji je moguće dodatno proširiti microSD karticom.

Opremljen je fizičkom tipkovnicom koja osigurava da će i dugotrajnije tipkanje biti ugodno. Uz 6-inčni AMOLED unutarnji ekran, može se pohvaliti i 2-inčnim vanjskim ekranom osjetljivim na dodir.

Ovaj zanimljiv uređaj koristi Android Pie, ali i Linux pa korisnici mogu birati koji sustav žele koristiti, a podržava i dvije SIM kartice (fizičku i eSIM). Za povezivanje s vanjskim uređajima ili punjenje na raspolaganju su dva USB-C utora.

Cosmo Communicator (Foto: Planet Computers)

Cosmo je sljedeći korak na putu Planet Computersa. To je uređaj koji spaja tri uređaja u jedan i osigurava produktivnost u hodu, rekao je dr. Janko Mršić-Flogel, CEO Planet Computersa te dodao kako je inicijalna crowdfunding kampanja za Cosmo održana prošle godine kada je cilj kampanje postignut u samo četiri sata.

Taj uspjeh najbolje pokazuje koliko ljudima nedostaje fizička tipkovnica na mobilnim uređajima, istaknuo je dr. Mršić-Flogel.

Cosmo Communicator (Foto: Planet Computers)

No, Cosmo nije jedini takav uređaj koji je izašao iz ove britansko-hrvatske tvrtke. Njihov prvi uređaj, Gemini PDA ostvario izuzetno uspješnu kampanju na crowdfunding platformi Indiegogo 2017. kada je prikupio 2,5 milijuna dolara investicije.

S obzirom na sve veći broj fleksibilnih pametnih telefona koji zapravo podsjećaju na preklopne telefone, čini se kako Cosmovo vrijeme tek dolazi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju