Hrvatski inovatori u Barceloni oduševili svojim Cosmo Communicatorom

Iako na prvi pogled podsjeća na komunikatore iz 1990-ih, Cosmo Communicator mnogo je zanimljiviji uređaj.

Martina Čizmić | 25.02.2019. / 17:37

Cosmo Communicator (Foto: Planet Computers)

Među brojnim velikim tvrtkama i proizvođačima pametnih telefona, svoje su mjesto na Mobile World Congressu u Barceloni pronašli i hrvatski inovatori iz tvrtke Planet Computers.

Oni su javnosti predstavilli veoma zanimljiv proizvod Cosmo Communicator - kombinaciju pametnog telefona, laptopa i kamere.

Cosmo Communicator, nastao kao rezultat suradnje stručnjaka Instituta za informaticke inovacije iz Hrvatske i britanskih partnera, svoju je premijeru doživio na CES-u u Las Vegasu gdje je osvojio nagrade za "Najbolju inovaciju 2019".

Cosmo Communicator (Foto: Planet Computers)

Dizajniran kao jedinstveni komunikator s fizičkom tipkovnicom, za pokretanje koristi osmojezgreni Mediatek P70 procesor, odvojeni grafički i procesor za umjetnu inteligenciju  u kombinaciji sa 6 GB radne memorije i 128 GB prostora za pohranu koji je moguće dodatno proširiti microSD karticom.

Opremljen je fizičkom tipkovnicom koja osigurava da će i dugotrajnije tipkanje biti ugodno. Uz 6-inčni AMOLED unutarnji ekran, može se pohvaliti i 2-inčnim vanjskim ekranom osjetljivim na dodir.

Ovaj zanimljiv uređaj koristi Android Pie, ali i Linux pa korisnici mogu birati koji sustav žele koristiti, a podržava i dvije SIM kartice (fizičku i eSIM). Za povezivanje s vanjskim uređajima ili punjenje na raspolaganju su dva USB-C utora.

Cosmo Communicator (Foto: Planet Computers)

Cosmo je sljedeći korak na putu Planet Computersa. To je uređaj koji spaja tri uređaja u jedan i osigurava produktivnost u hodu, rekao je dr. Janko Mršić-Flogel, CEO Planet Computersa te dodao kako je inicijalna crowdfunding kampanja za Cosmo održana prošle godine kada je cilj kampanje postignut u samo četiri sata.

Taj uspjeh najbolje pokazuje koliko ljudima nedostaje fizička tipkovnica na mobilnim uređajima, istaknuo je dr. Mršić-Flogel.

Cosmo Communicator (Foto: Planet Computers)

No, Cosmo nije jedini takav uređaj koji je izašao iz ove britansko-hrvatske tvrtke. Njihov prvi uređaj, Gemini PDA ostvario izuzetno uspješnu kampanju na crowdfunding platformi Indiegogo 2017. kada je prikupio 2,5 milijuna dolara investicije.

S obzirom na sve veći broj fleksibilnih pametnih telefona koji zapravo podsjećaju na preklopne telefone, čini se kako Cosmovo vrijeme tek dolazi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti