Hrvatski robotičari dio svjetske elite u području medicinske robotike

Nova generacija hrvatskog kolaborativnog robotskog sustava za stereotaktičku neuronavigaciju predstavljena je tijekom prošlog mjeseca, a RONNA 5G izabrana je kao jedan od pet finalista natjecanja KUKA Innovation Award.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.12.2019. / 12:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na najvećem sajmu medicinskih proizvoda MEDICA 2019 koji je prošlog mjeseca održan u Dusseldorfu, predstavljena je peta generacija hrvatskog kolaborativnog robotskog sustava za stereotaktičku neuronavigaciju. Novu generaciju robota, nazvanu RONNA G5, a koji je nastao u suradnji Katedre za projektiranje izradbenih i montažnih sustava FSB-a i Kliničke bolnice Dubrava, predstavio je tim FSB-a u sastavu: prof. dr. sc. Bojan Jerbić, dr. sc. Marko Švaco, Ivan Župančić mag.ing.mech i Nikola Vitez mag.ing.mech., dok je KBD predstavljao prof. dr. sc. Darko Chudy.

Kako je objavljeno na stranicima FSB-a, RONNA G5 je izabrana između više od trideset svjetskih projekata iz područja medicine kao jedan od pet finalista natjecanja KUKA Innovation Award te je predstavljena na izložbenom prostoru renomiranog svjetskog proizvođača robota KUKA. RONNA G5 kao prvi kolaborativni robotski sustav za stereotaktičku neuronavigaciju privukla je tisuće posjetitelja zainteresiranih za primjenu robotike u neurokirurgiji te je tijekom trajanja sajma ostvareno više od sedamdeset poslovnih sastanaka sa stručnjacima iz cijeloga svijeta.

Tema natjecanja KUKA Innovation Award bila je medicina i zdrav život, a kao dio natjecanja finalistima su za implementaciju rješenja dani na korištenje napredni kolaborativni roboti certificirani za primjenu u medicini - KUKA LBR Med. Finalisti natjecanja su također proveli tjedan dana na obuci za napredno korištenje KUKA LBR Med robota u sjedištu Kuke u Augsburgu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti