Hrvatski srednjoškolci međunarodnoj informatičkoj olimpijadi osvojili medalje

Još jedan sjajan uspjeh naših učenika.

Valentina Baus | 11.08.2019. / 20:52

11.08.2019.
Učenici s medaljama (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

Na međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Azerbajdžanu naši su srednjoškolci osvojili dvije srebrne i dvije brončane medalje. Srebrom su se okitili Patrik Pavić i Krešimir Nežmah, a broncom Dorijan Lendvaj i Pavel Kliska.

I mentori i roditelji svi su ponosni na naše srednjoškolce s obzirom na to da je ovaj tim od njih četvero najmlađa informatička reprezentacija u povijesti hrvatskih nastupa.

Konkurencija je bila jaka. Tu sudjeluju Rusija, Kina, SAD, koji su puno veće države, imaju puno veće pripreme. No i mi smo uspjeli. Tijekom cijele godine smo se pripremali u XVI. gimnaziji. Prije same olimpijade imali smo intenzivnije pripreme u Hrvatskom savezu informatičara. Pripremali smo se i na ljetnom kampu informatičara na Krku, rekao je Patrik Pavić, koji je u ukupnom poretku bio 34. od više od 300 natjecatelja.

Ostavili smo mnogo zemalja iza sebe. S obzirom na to da smo bili 20., iza nas je gotovo 70 zemalja. Među njima je cijela Skandinavija, i Norveška i Švedska i Finska, pa Njemačka, Poljska. Zatim Singapur koji se često ističe kao uzor. Oni su bili jedno mjesto ispod nas, rekao je jedan od voditelja na olimpijadi, profesor Krešimir Malnar.

Često slušamo priče o tome kako se naši učenici vraćaju s medaljama oko vrata, bilo da se radi o matematici, fizici, informatici. Na pitanje koliko država u tome pomaže, Malnar odgovara: ''Država pomaže, financira sve odlaske na olimpijade. Ali pitanje je koliko država sudjeluje u pripremama učenika. Što se tiče informatike i natjecanja u programiranju, Hrvatski saveza informatičara ne može se požaliti. Barem pet-šest godina financiranje je vrlo dobro. Imamo sredstva za honorare za predavače, sredstva za pripreme. Znam da su matematičari imali mali problem, uvijek su morali tražiti sponzora, ali čuo sam da je i to riješeno.''

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti