Hrvatski startupovi predstavili rješenja s kojima žele pozitivno utjecati na klimatske uvjete

Najveći europski CleanTech akcelerator otvorio je svoja vrata u Hrvatskoj, a prilikom svečanog otvorenja predstavljeni su i sudionici premijernog ciklusa ciklusa EIT Climate-KIC akceleratora.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.04.2019. / 16:12

EIT Climate-KIC Accelerator (Foto: ZICER)

U prostorijama ZICER-a svečano je otvoren EIT Climate-KIC akcelerator, najveći europski program za akceleriranje startupova koji razvijaju rješenja s pozitivnim utjecajem na klimatske uvjete, a koji u Hrvatskoj provodi Zagrebački inovacijski centar. Predstavljeni su i sudionici premijernog ciklusa EIT Climate-KIC akceleratora – 6 startupova i timova čiji su projekti, od 26 pristiglih prijava, izabrani kao najperspektivniji u rješavanju klimatskih izazova s kojima smo suočeni.

Okupljene je prilikom otvaranja pozdravio direktor ZICER-a Frane Šesnić koji je rekao kako nisu imali problem pri odabiru 6 startupova za ovaj projekt jer su se odabrani timovi već dokazali sa svojim rješenjima te vjeruje da će njihovi proizvodi naći put na tržište. Zamjenik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Filip Ćurko naglasio je važnost akceleratora putem kojeg će startupovi, zahvaljujući mentorstvu i financiranju, moći usavršiti svoje ideje kako bi bile uspješne na tržištu.

Ovo je 6 startupova koji su danas predstavili svoje projekte:

Timovi na otvorenju (Foto: ZICER)

Ascalia – potpuno rješenje za pametne gradove i industriju putem kojeg se prikupljaju različiti infrastrukturni podaci (npr. o vodi, plinu itd.) i podaci iz industrijskih procesa koje se analizira i obrađuje, a na temelju tih podataka algoritmi predlažu uštede u smislu smanjenja troškova i energije – pri čemu takve uštede nikada ne utječu na poslovne procese.

Također, razvili su i poseban uređaj koji omogućuje da se postojeća oprema spaja u IoT i tako šalje podatke na obradu, bez dodatnih ulaganja, kupovine nove infrastrukture ili zamjene postojeće opreme.

Makabi Agritech – startup koji u borbu s klimatskim promjenama nastalih zbog intenzivne poljoprivredne proizvodnje kreće s tehnologijom pametnih kapsula. Riječ je o agroekološkom proizvodu nastalom procesom zelene kemijske proizvodnje koji ima efekt prehrane i zaštite bilja te otpuštanja bioaktivnih komponenata kada je to biljci najviše potrebno. Mikrokapsule su aplicirali na različitim kulturama i dobili su jako dobre rezultate.

Kompanija je trenutačno orijentirana na lokalne agroekološke proizvođače, no žele djelovati i regionalno te internacionalno.

Frane Šesnić (Foto: ZICER)

Miret – žele podići svijet o ekološkom problemu kojeg predstavlja "prljava" obućarska industrija te je cilj kompanije smanjiti udio naftnih derivata, kompletni udio kože i svih neobnovljivih materijala iz obuće. Njihov proizvod – ekološki napredne tenisice koje su potpuno biorazgradive (koriste materijale iz prirode – konoplju, vunu s Novog Zelanda, prirodni kaučuk, kukuruz itd.) već je komercijaliziran. Do sada su predstavili pet generacija tenisica, a na jesen žele lansirati šestu generaciju koja će biti potpuno biorazgradiva.

Naval Hydro – startup s ciljem smanjenja potrošnje goriva trgovačkih brodova putem cloud usluge za predviđanje hidrodinamičkih performansi brodova. U odnosu na konkurenciju koja ima visoku cijenu licence te prodaju softver, Naval Hydro ne nudi softver, nego uslugu koja će otvoriti vrata korištenju takvih usluga i manjim kompanijama (uključujući i kompanije u Hrvatskoj) koje si ne mogu priuštiti takav softver.

Urban Oasis – još jedan startup koji želi smanjiti štetne posljedice agrikulture korištenjem IoT-a, aeroponskog uzgoja, inteligentnih algoritma, odnosno žele napraviti pametni vrt koji će svatko moći koristiti. Urban Oasis želi postići "optimalan rast biljaka ostvaren u oblaku", što ima dvostruko značenje – jedno je da se koristi metoda aeroponskog uzgoja biljaka, dakle bez zemlje, a drugo je da se prikupljeni podaci analiziraju u oblaku.

Zahvaljujući podacima poput količine svjetlosti, koncentracije nutrijenata, temperature vode i CO2, može se predvidjeti vrijeme rasta biljaka, a rezultat koji očekuju je smanjenje potrošnje vode, električne energije i izbacivanje pesticida.

WePark – Airbnb za parkirna mjesta koji povezuje vlasnike privatnih parkirališnih mjesta s vozačima koji traže parkirna mjesta. Trenutačno nema ovakvog rješenja za pronalaženje parkirnih mjesta u Hrvatskoj, a s obzirom na to da je potražnja za njima u gradovima u porastu, aplikacija i servis WePark mogli bi riješiti ovaj problem. Vozači putem mobilne aplikacije imaju mogućnost vidjeti sva slobodna parkirna mjesta u realnom vremenu, rezervirati parkirno mjesto unaprijed te platiti parking digitalno i po minuti parkinga.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti