Hrvatski Telekom omogućuje razgovore putem WiFi-a

Pozivanje će sada biti omogućeno i putem raspoloživih WiFi mreža u slučajevima nedostupnosti ili zagušenosti mobilne mreže.

Martina Čizmić | 24.07.2018. / 16:56

Voice over WiFi (Foto: HT) (Foto: HT)

Ako ste bili na nekom od dočeka nogometaša po povratku sa Svjetskog nogometnog prvenstva i pokušali uspostaviti poziv s mobilnog telefona, vjerojatno niste uspjeli. Preopterećenje ili zagušenost mreže u takvim trenutcima kvari doživljaj, ali i otežava pronalaženje i kontaktiranje u gužvi.

Taj bi problem ubuduće trebala riješiti nova usluga Hrvatskog Telekoma - Voice over WiFi (VoWiFi). Riječ je o tehnologiji koja korisniku omogućuje govornu komunikaciju preko bilo koje WiFi pristupne točke na koju je korisnik prijavljen bez unošenja dodatnog korisničkog imena i lozinke. Da bi se služio uslugom Voice over WiFi korisnik ne mora instalirati dodatne aplikacije niti se registrirati, dovoljna je prijava na dostupnu WiFi mrežu i aktivna VoLTE usluga.

Pozivanje će sada biti omogućeno i putem raspoloživih WiFi mreža u slučajevima nedostupnosti mobilne mreže, npr. u garažama, podrumima ili shopping centrima. U svim tim situacijama korisnik će moći razgovarati koristeći raspoloživu WiFi mrežu. Uređaj će prebaciti korisnika, ukoliko je spojio uređaj na dostupnu WiFi mrežu u situacijama kada mobilna mreža ne bude dostupna ili je zagušena. Ovaj koncept vrijedi za pozive u Hrvatskoj, a u promotivnom razdoblju do 16. srpnja 2019. godine i u inozemstvu.

Aktivacija i korištenje glasovne usluge putem WiFi-a je bez dodatne naknade, a preduvjet za njeno korištenje je uređaj koji podržava uslugu i odgovarajuću verziju softvera. Prvi uređaji u ponudi Hrvatskog Telekoma s podrškom za VoWiFi uslugu su Samsung Galaxy S8 i Samsung Galaxy S8 Plus, dok će uskoro biti dostupni i uređaji ostalih proizvođača. Korištenje glasovne usluge putem VoWiFi-a neće dodatno trošiti podatkovni promet iz mobilne tarife korisnika, a obračunavat će se kao i svi ostali pozivi prema tarifnom modelu korisnika.

Usluga je komercijalno dostupna od 16. srpnja 2018.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti