Hrvatski timovi nagrađeni na Svjetskom natjecanju u edukacijskoj robotici

Ove godine na njoj su sudjelovale i tri ekipe iz Hrvatske, a iz regije su im se pridružile još dvije iz BiH te jedna iz Srbije.

Martina Čizmić | 22.11.2017. / 07:19

Robotika postaje sve popularnija (Foto: WER) (Foto: WER)

Na Svjetskom natjecanju u edukacijskoj robotici (WERcontest - World Educational Robot Contest) koje se održalo u Šangaju hrvatski Insitut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) nagrađen je posebnom WER-ovom nagradom za izvanredan doprinos i razvoj tog natjecanja te same robotičke zajednice u Hrvatskoj, a hrvatski timovi osvojili su nekoliko nagrada.

Na svjetskoj smotri mladih robotičara susreću se najbolje ekipe s državnih razina u tri dobne skupine: niži odnosno viši razredi osnovnih škola te srednjoškolci, a svi se oni natječu u pet do šest kategorija.

Ove godine na njoj su sudjelovale i tri ekipe iz Hrvatske, a iz regije su im se pridružile još dvije iz BiH te jedna iz Srbije.

Fokus IRIM-a je razvoj digitalne i znanstvene pismenosti, tehnoloških i drugih kompetencija u okviru sektora STEM za mlade u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama.

Njegov je najveći projekt robotička liga Croatian Makers, u koju je uključeno preko 360 škola i drugih ustanova s 1800 doniranih robota.

IRIM-u nagrada za izvanredan doprinos

Na natjecanju u Šangaju okupilo se oko 3000 timova s preko 8000 učenika i učenica iz cijeloga svijeta. Na svečanosti otvaranja IRIM je nagrađen posebnom WER-ovom nagradom za izvanredan doprinos i razvoj spomenutog natjecanja te same robotičke zajednice u Hrvatskoj i šire.

Vođa delegacije, IRIM-ov voditelj operacija Paolo Zenzerović imao je čast dodjeljivati nagrade u nekoliko kategorija natjecanja – najboljim mentorima, najboljim timovima u programiranju humanoidnih robota te natjecanju u tzv. kategoriji ‘Family Brick Contest’. Radi se o dijelu natjecanja namijenjenog djeci starosti od 3 do 7 godina u sklopu kojeg, zajedno sa svojim roditeljima, rješavaju različite probleme u području konstruiranja.

Prvi dio natjecanja uključivao je programiranje i testiranje robota uz prikaz njihova rada, dok su tijekom drugog dana ekipe nastavile rješavati započete zadatke.

Inače, na WER-ovu natjecanju osim nagrada za osvojena prva tri mjesta u kategoriji ‘Brick Robot’ dodjeljuju se i druge.

Hrvatskim timovima čak tri nagrade

Primjerice, u videokategoriji u kojoj timovi moraju osmisliti i snimiti video o sebi i robotici nagrade se dodjeljuju za najbolji timski video, najkreativniji video, najbolju prezentaciju i najbolju montažu.

Hrvatske ekipe nagrađene su i u tim kategorijama, i to za najbolju prezentaciju koja je otišla u zagrebačku OŠ Julija Klovića, odnosno Vidu Martinu Luliću i Dinu Plečku te njihovu mentoru Petru Dobriću, dok su učenici iz OŠ Primošten najbolji montažeri. Benjamina Aarona Balogha i Marisu Perković u ovom projektu vodila je mentorica Amalija Pancirov.

U posebnim kategorijama predsjednik WER-a inače i odabire timove koji su pokazali posebnu kreativnost u rješavanju problema te izuzetno znanje o natjecanju samom, a zadarska Strukovna škola Vice Vlatkovića dobila je nagradu za izuzetan doprinos svoga tima na natjecanju zahvaljujući projektu Josipa Lazića i Jakova Šužberića uz mentoriranje Ante Ivanca.

Put u Šangaj potpomogao je Grad Zagreb kupnjom avionskih karata za natjecatelje i njihove mentore.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti