Hrvatskoj su potrebne promjene i inovacije: Treba razvijati jasne strategije i raditi na velikim projektima

U Zagrebu je održana konferencija "Tematska inovacijska vijeća – karika koja nedostaje" na kojoj se govorilo o Nacionalnom inovacijskom vijeću koje bi trebalo povezati realni sektor s akademskom zajednicom i državom

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.12.2018. / 15:17

Konferencija \"Tematska inovacijska vijeća – karika koja nedostaje\" (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Hrvatska ima perspektivu za veliki iskorak, a da bi u tome uspjeli potrebne su nam promjene - jedan od nositelja tih promjena trebalo bi biti Nacionalno inovacijsko vijeće čiji je cilj povezivanje realnog sektora s akademskom zajednicom i lokalnom i centralnom državom, rekao je na današnjoj konferenciji "Tematska inovacijska vijeća – karika koja nedostaje" ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Glavni prioriteti njegovog ministarstva tijekom sljedeće godine bit će industrija, inovacije, izvoz i investicije, a kako bismo postali konkurentni s državama s kojima se volimo uspoređivati, potrebna je transformacija klasične industrije u inovativnu.

Zbog toga su prvom planu ljudi iz industrije i realnog sektora te upravo oni čine 70 posto inovacijskog vijeća, 20 posto čine pripadnici akademske zajednice, a samo 10 posto administracija.

Konferenciju je otvorio predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić koji je istaknuo važnost znanja, obrazovanja i inovacija te da se upravo sa znanošću pozicioniramo u današnjem društvu. Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU rekao je kako su ključ za razvoj inovacijskih politika upravo sinergija i komunikacija koje bi trebalo omogućiti Nacionalno inovacijsko vijeće (NIV).

Darko Horvat (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Darko Papo, član uprave DIV grupe osnivanje NIV-a vidi kao pozitivan signal koji poduzetnicima ulijeva optimizam jer je riječ o središnjem mjestu na kojem će se moći čuti i njihov glas te putem kojeg će dobiti priliku zajedno raditi i učiti.

Fakultet umjetne inteligencije

Na kraju konferencije održan je panel "Kako poboljšati suradnju poslovnog i znanstvenog sektora?" na kojem su sudjelovali državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić te osnivač i direktor tvrtke Rimac Automobili Mate Rimac.

Svi su se složili da je NIV jedan od važnih koraka koji će omogućiti povezivanje i suradnju realnog sektora i akademske zajednice te su, poput ministra Horvata, također naglasili važnost promjene pristupa jer ne možemo očekivati da će se promjene dogoditi s istim načinom razmišljanja i rada kao i do sada.

Mate Rimac rekao je kako automobilske kompanije, kada namjeravaju širiti poslovanje na nova tržišta, zaobilaze Hrvatsku. “Nije slučajno da nisu tu. Nije se slučajno desilo da su otišli u Slovačku, Mađarsku, Češku. Oni jako dobro znaju zašto idu negdje”, rekao je Rimac i dodao da “moramo raditi zajedno da se stvore uvjeti da oni dođu tu”.

Zanimljivo, Darko Horvat je u uvodnom izlaganju napomenuo kako je pozvao neke od velikih automobilskih kompanija da dođu i investiraju u Hrvatsku, pri čemu će se vlada potruditi i stvoriti uvjete za poslovanje. Ti uvjeti, čini se, trenutno ne postoje pa se možemo nadati da će se stvari ipak promijeniti i da će investicijska klima biti bolja.

Također, Rimac naglasio je i važnost strategije i velikih projekata na kojima treba ozbiljno raditi i koji bi mogli biti od velike važnosti za budućnost. Tako je, kao jedan od velikih projekata predložio pokretanje fakulteta za umjetnu inteligenciju koji bi sigurno privukao velike kompanije i bio bi od velike važnosti za Hrvatsku.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti