HTC predstavlja "EXODUS 1" – early access verziju svog blockchain telefona

HTC na suradnju poziva globalne kripto zajednice i developere; Aplikativna programska sučelja (API) će biti objavljena za neovisne programere

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.10.2018. / 12:10

Exodus (Foto: HTC) (Foto: HTC)

HTC je danas objavio mogućnost ranog pristupa prvom blockchain telefonu, modelu “EXODUS 1”. „Early access“ verzija dostupna je na www.htcexodus.com, a po prvi put kao sredstvo plaćanja prihvaćaju se samo digitalne valute BTC ili ETH. Predviđena isporuka za je tijekom prosinca.

“EXODUS 1” pruža vrhunske performanse i kvalitetu kakva se očekuje od HTC flagship uređaja i povezuje ga s blockchain tehnologijom i softverom potrebnim za stvaranje smartphone iskustva prilagođenog modernom korisniku i novom internetskom dobu.

HTC “EXODUS 1” sadrži zaključano područje unutar uređaja koje je zaštićeno od sustava Android. ”Secure enclave” će čuvati ključeve vaših kripto podataka, bez obzira radi li se o valutama ili nezamjenjivim tokenima (non-fungible token, NFT), ili u budućnosti – svih vaših digitalnih podataka.

HTC je razvio jedinstveni mehanizam Social Key Recovery, u slučaju krađe ili gubitka uređaja, ili ako zaboravite svoje ključeve. Radi se o jednostavnom i sigurnom načinu oporavka izgubljenih ključeva. Ovime se također osigurava i da HTC ni na koji način ne pohranjuje vaše ključeve na središnjem mjestu – čime korisnik zadržava punu kontrolu pristupa u svakom trenutku. HTC korisniku omogućuje odabir nekoliko pouzdanih kontakata, od kojih svaki treba preuzeti alikaciju za upravljanje ključem. Korisnikova datoteka (seed) tad se, korištenjem tajnog algoritma, dijeli i šalje pouzdanim kontaktima. U slučaju potrebe, korisnik može ponovno dobiti pristup svojim sredstvima.

Kako se radi o „Early access“ verziji uređaja EXODUS, HTC poziva kriptografe i programere iz cijelog svijeta da se priključe EXODUS zajednici i pomognu poboljšati snagu ove sigurne enklave. Ključni faktor u ovom „Early access“ razdoblju jest pozvati zajednicu na uključenje u projekt te od nje dobiti povratnu informaciju koja će doprinijeti daljnjem poboljšanju novčanika i sigurne pohrane, u koju je svrhu HTC postavio Telegram kanal “HTC EXODUS (OFFICIAL)”.

“Prošlo je 10 godina od predstavljanja prvog HTC Android telefona i gotovo 10 godina od predstavljanja Bitcoina i Genesis Blocka. EXODUS 1 je temeljni element kripto interneta. Kako bi digitalna imovina i decentralizirane aplikacije dosegle svoj potencijal, vjerujemo da mobilni uređaji trebaju postati glavnim točkama distribucije. Radujemo se partnerstvu s programerima u blockchain zajednici koje ćemo uvesti u ovu viziju,” rekao je Phil Chen, Decentralized Chief Officer u HTC-u.

U sljedećem koraku jačanja tehnologije, HTC će uskoro predstaviti API-je koji će nezavisnim programerima omogućiti korištenje “EXODUS 1” hardvera kako bi zaštitili ključeve i potpisne transakcije. HTC će predstaviti Zion key management API I SDK novčanika partnerima koji dijele ovu viziju – kako bi proširio ekosustav blockchaina i izgradio temelj sigurnosti i povjerenja.

HTC proširuje blockchain ekosustav stvaranjem telefona namijenjenog decentraliziranim aplikacijama i sigurnosti. Pojava Bitcoina i Ethereuma donijela je pojam digitalne oskudice (“digital scarcity”) i nezamjenjivih tokena (“non-fungible tokens, NFT). EXODUS 1 je značajan prvi korak u stvaranju platforme i distribucijskog kanala za kreativce koji stvaraju jedinstvena digitalna dobra.

Ostanite ukorak s timom HTC EXODUS prateći novi vlog Phil Chena i njegovog tima i korištenjem hashtaga #HTCExodus na ostalim društvenim kanalima.

“EXODUS 1” je dobavljiv u okviru „Early access“ programa na web odredištu https://www.htcexodus.com/, a bit će dostupan u 34 zemlje, uključujući i SAD, Tajvan, Hong Kong, Singapur, Novi Zeland, UK, Austriju, Norvešku i ostale europske zemlje. Detalji o potpunoj dostupnosti nalaze se na našoj web stranici.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti