Htio investirati putem interneta pa ostao bez novca: Evo na što trebati obratiti pozornost da se isto ne dogodi i vama

Sve su češće investicijske prijevare, u kojima se građanima obećava golema zarada, a na kraju ostaju bez više tisuća eura.

Martina Čizmić | 24.11.2023. / 11:01

Internetska prijevara, ilustracija (Foto: Getty Images)

Brojni građani, u želji za brzom i lakom zaradom, okušali su se u investiranju putem interneta. I dok su neki možda i zaradili, dobar dio njih otkrio je da ono što izgleda kao primamljiva ponuda, zapravo skriva prijevaru zbog koje će izgubiti novac.

Jedan takav slučaj prijavljen je splitsko-dalmatinskoj policiji. Naime, muškarac se putem Interneta registrirao na aplikaciji preko koje se trguje na burzi te je tijekom prošlog i ovog mjeseca putem svog računa na virtualnu mjenjačnicu uplatio nekoliko tisuća eura. U trenutku kada je htio podignuti novac to mu nije omogućeno već je od njega zatražena dodatna uplata, nakon čega je shvatio da se radi o prijevari. Policijski službenici su zaprimili prijavu i provode kriminalističko istraživanje.

Internetska prijevara, ilustracija Pazite na svoje starije: 81-godišnjak htio uložiti u kriptovalute pa ostao bez gotovo milijun kuna

Kako ističu iz policije, u konkretnom slučaju radi se o takozvanoj investicijskoj prijevari.

Pojašnjavaju kako na internetskim stranicama postoje oglasi koji pozivaju na različita ulaganja, s malim rizikom, malim iznosima početnog ulaganja i velikom zaradom u kratkom vremenu. Ulagati se može u prirodni plin, naftu, plemenite metale i kriptovalute. Zanimljivo je da su ljudima osobito privlačne kriptovalute za ulaganje, vjerojatno zbog široko raširene percepcije da se radi o inovaciji i da oni koji su upućeni u cijelu stvar, jako dobro zarađuju na kriptovalutama. Pored internetskih stranica koje vode legalne firme i korporacije i koje omogućuju građanima i drugim firmama ugovorena i legalna investiranja, postoje i internetske stranice koje su nerijetko vrlo slične takvim legalnim stranicama, ali to zapravo nisu. Upravo na takve stranice vode mnogi ranije spomenuti oglasi. 

Nakon što zainteresirana osoba ostavi svoje podatke za kontakt na jednoj takvoj internetskoj stranici, vrlo brzo je nazove osoba koja joj predloži početno ulaganje od nekoliko stotina eura te joj daje podatke za uplatu. U pravilu se radi o uplati na bankovni račun u stranoj državi ili kupnji kriptovaluta. Tom početnom uplatom osoba bude usmjerena na navodnog brokera koji će je savjetovati za daljnja ulaganja koja mogu osigurati ostvarivanje najvećeg profita. Komunikacija s "brokerom" odvija se putem telefona, vrlo je intenzivna i brzo prelazi u vrlo osobnu, a sve s ciljem zadobivanja što većeg povjerenja. Kad "broker" zadobije žrtvino povjerenje, lakše njom manipulira i lakše je nagovori na sve veća ulaganja, sve do trenutka kad ista potroši sve što ima, pa čak posuđuje novac za daljnja ulaganja.

Slika nije dostupna Umažanka htjela trgovati kriptovalutama pa ostala bez gotovo 200 tisuća kuna

Žrtva je zavedena pričom o velikom prijateljstvu s brokerom, njegovim najboljim namjerama, obećanjima da će se sresti i družiti, ostvarivanju velike zarade koja će joj omogućiti život o kakvom je sanjala. Nažalost, stvarnost koja slijedi je vrlo okrutna. Kad se "boker" uvjeri da žtrva više nema novca i do istog više nikako ne može doći, te da žrtva sada traži isplatu svoje dobiti, koja joj je vjerno prikazana na računu na internetskoj stranici kojom manipulira počinitelj, broker prekida svaki kontakt sa žrtvom, internetska stranica s vrtoglavim iznosom profita postaje nedostupna, a žrtva postaje svjesna da je prevarena i da njezinim novcem, a često se radi o stotinama tisuća eura, život iz snova živi "broker".

"Broker" je vješto prikrio svoje tragove koristeći se lažnim brojevima telefona, nazivom firme koja nigdje ne postoji, bankovnim računima u trećim zemljama, adresama digitalnog novčanika za kriptovalute kojima se ne može utvrditi vlasnik. itd. S druge strane, žrtva ostaje bez novca koji je često životna ušteđevina, problemima koji se zbog toga pojavljuju u obitelji, problemima s prijateljima kojima ne može vratiti posuđeni novac. Ne treba zanemariti niti osjećaj srama i razočarenja. Iz svega navedenog, jasno je da žrtvama investicijskih prijevara često nije samo otuđen novac, nego im je u velikoj mjeri uništen život.

Slika nije dostupna Policija ponovno upozorava na internetske prijevare: Budite oprezni i ne nasjedajte na povoljne i primamljive oglase

Stoga, savjetuju iz policije, prije bilo kakve odluke o ulaganju novca, treba se dobro informirati o kakvom je ulaganju riječ te ima li dotična tvrtka ovlasti za upravljanje ulaganjem građana. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti