Htio prodati bicikl preko oglasnika, a jedan mu SMS "počistio" bankovni račun

Policija upozorava da se osobni podaci ne dijele s nepoznatim osobama.

Hina | 14.04.2023. / 11:45

Prijevara (Foto: Getty Images)

Nova žrtva "smishing" krađe identiteta i računalne prevare je 36-godišnji Karlovčanin koji je pri pokušaju da preko oglasnika proda bicikl navodnom kupcu dao podatke sa svojega tekućeg bankovnog računa, preko kojega ga je počinitelj oštetio.

Policijska uprava karlovačka izvijestila je u petak da je dan prije 36-godišnjak prijavio da je prevaren. Na jednom internetskom oglasniku objavio je prodaju bicikla te je zainteresiranom kupcu, koji mu se javio SMS porukom, proslijedio podatke sa svojeg računa, nakon čega je nepoznati počinitelj s njegova računa obavio "nekoliko transakcija" i prebacio novac na drugi račun.

Internetska prijevara, ilustracija Nevjerojatan rast prevarantskih e-mailova u Hrvatskoj u 2022. godini: Glavni im je cilj ukrasti vam što više novca

Policija provodi kriminalističko istraživanje.

Glasnogovornica karlovačke Policijske uprave Andreja Lenard pozvala je građane da budu oprezni prilikom kupnje i prodaje preko internetskih oglasa, da ne daju svoje osobne podatke koji mogu poslužiti za sklapanje bilo kakvih ugovornih odnosa ili podizanje novca s računa.

Istaknula je da je internet vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce i da policija radi preventivno, ali građani, dodala je, unatoč mnogim upozorenjima i dalje nasjedaju na razne oblike prevare.

Policijskoj upravi karlovačkoj prošle je godine prijavljeno 49 takvih kaznenih djela, što je 19 posto više nego godinu dana ranije, rekla je, među ostalim, Lenard i poručila građanima da budu oprezni kome mogu daju povjerenje i osobne podatke.

Kibernetički napadi - 1 Raste opasnost od ucjenjivačkog softvera i zlonamjernih poruka e-pošte

Riječ je o krađi identiteta, a jedna od njih je "vishing", u kojoj počinitelj nekog zove telefonom i pokuša ga navesti da mu otkrije svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da mu uplati novac. "Phishing" je krađa preko lažnih poruka e-pošte, a u jučerašnjem primjeru u Karlovcu na djelu je bio "smishing" - krađa identiteta u kojoj je počinitelj preko SMS-a došao do podataka čovjeka u čije je ime mogao trošiti novac s njegova tekućeg računa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti