Huawei građanima predstavio najnapredniju tehnologiju koju primjenjuju neki od najrazvijenijih gradova svijeta

Demonstrirana tehnološka rješenja već imaju svoju primjenu diljem svijeta, a posjetitelji su mogli isprobati i neke buduće tehnologije.

Martina Čizmić | 25.11.2022. / 17:49

Huaweijev kamion za demonstraciju 5G tehnologije (Foto: Huawei)

Kako upoznati građane s naprednim tehnologijama i tehnologijama budućnosti? Dovesti tu tehnologiju k njima. Tako je i Huawei u Zagrebu izložio svoj kamion u kojem se mogla razgledati tehnologija temeljena na 5G tehnologiji.  

U sklopu izložbe posjetitelji su se mogli upoznati s radom i mogućnostima 5G mreže koja osigurava gotovo trenutni prijenos podataka uz minimalnu latenciju te vidjeti kako se ta tehnologija primjenjuje u brojnim državama diljem svijeta. Prikazani su i uređaji koji korisnicima omogućuju iskustvo nove, šeste generacije WiFi protokola u svakom kutku doma te novosti u AR i IoT segmentu.

Oni koji s takvom tehnologijom već rade, kao što su telekom operateri, mogli su vidjeti Huaweijeva rješenja koja će im osigurati uštedu energije unutar njihove mreže - koristeći solarne panele, skladištenje električne energije, te software rješenja koja su unaprjeđenja u cilju manje potrošnje mreže.

Posebno je zanimljiv bio simulator “5G Harbour Experience” na kojem su posjetitelji iz prve ruke mogli vidjeti kako je to upravljati logističkim terminalom koji je u potpunosti automatiziran. Primjer implementacije takve tehnologije je East - West terminal u Mađarskoj. Primjena privatne 5G mreže, kreirane za terminal – omogućuje istu učinkovitost u dnevnim operacijama s 30 posto manjom potrebom za radnom snagom, nego li bi to bio slučaj u klasičnom scenariju. Pri tome se svim dizalicama, kamerama i ostalim uređajima većinom upravlja iz jednog centralnog ureda.

Demonstrirana tehnološka rješenja već imaju svoju primjenu diljem svijeta, a kako su istaknuli iz Huaweija, 5G tehnologija pomaže u smanjenju emisije stakleničkih plinova (automatiziranjem transportnih sustava) te osigurava energetsku samodostatnost, ali istoremeno može i čuvati ljudske živote u industrijama koje se bave opasnim poslovima kao što je to rudarstvo. Tako modernizirani rudnici u Kini obavljaju kontrolu i nadogradnju vlastite rudarske opreme na daljinu, smanjujući tako rizik za radnike, a istovremeno povećavajući učinkovitost zahvaljujući i mogućnosti upravljanja operacijama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti