Huawei iznenadio predstavljanjem svog novog preklopnog telefona

Osim preklopnog Mate X5, Huawei je predstavio i nadograđenu verziju Mate 60 Pro, nazvanu Mate 60 Pro+.

Martina Čizmić | 11.09.2023. / 14:48

Huawei Mate X5 (Foto: Huawei)

 Samo nekoliko dana uoči Appleovog tradicionalnog događanja na kojem predstavlja nove serije svog iPhonea, Huawei je pomalo iznenadio predstavivši svoj novi preklopni telefon.

Mate X5 predstavljen je tiho i bez previše pompe u Kini, a kako javljaju kineski mediji, radi se o drugim Huaweijevom uređaju koji podržava 5G tehnologiju.

Nikkei Asia javlja kako je Mate X5, kao i pred dva tjedna predstavljen Mate 60 Pro, izazvali veliko zanimanje među kineskim korisnicima.

Najbolji preklopni telefon i dalje će biti Huawei, napisao je u objavi na kineskoj društvenoj mreži Weibo, šef Huaweijeve potrošačke poslovne grupe, Richard Yu.

Huaweijev telefon dobio je mogućnost satelitskih poziva Analitičari priznali: Novi Huaweijev mobitel otkriva značajan pomak u razvoju čipova

Ono što posebno zanima američku vladu, je otkud Huaweiju 5G čipovi, kad se već godinama nalazi pod američkim sankcijama te mu je onemogućen pristup dobavljačima takve tehnologije.

No, prema pisanjima različitih medija koji su pomnije proučili Mate 60 Pro, čini se kako je Huawei razvio vlastiti čip koji se temelji na Kirinu. Proizvodi ga Semiconductor Manufacturing International Co (SMI), koji se također nalazi na crnoj listi američke vlade zbog "zabrinutosti oko nacionalne sigurnosti".

Što se tiče samih specifikacija novog Mate X5, objavljeno je kako ima 6,4-inčni vanjski te 7,85-inčni unutarnji ekran. Na stražnjoj strani nalazi se trostruki sustav kamera s glavnom kamerom rezolucije 50 MP, te selfie kamerom od 8 MP na prednjoj strani. Sve to napaja baterija veličine 5060mAh i pokreće Huaweijev operativni sustav Harmony.

Osim preklopnog Mate X5, Huawei je predstavio i nadograđenu verziju Mate 60 Pro, nazvanu Mate 60 Pro+.

Mate Pro+ ima OLED zaslon 6,82-inča FHD+, 12 GB RAM-a i do 1TB memorije za pohranu s dodatnom mogućnošću proširivanja. Pokreće ga Huaweijev HongmengOS 4.0. Na stražnjoj strani nalazi se trostruki sustav kamera - 50 MP, ultraširokokutna 12 MP i super makro telefoto kamera od 48 MP. S prednje strane nalazi se selfie kamera od 13MP. Sve to pokreće baterija od 5000mAh. Cijena na kineskom tržištu iznosi 6999 juana, odnosno oko 900 eura.

Za sad nije poznata cijena Mate X5, kao ni hoće li telefoni biti dostupni izvan Kine.

Analitičarka Yuanta Investment Consultinga, Lisa Chen, za Nikkei Asia istaknula je kako je razvoj vlastitog 5G čipa velik iskorak za Huawei, te će biti zanimljivo pratiti hoće li Huawei predstaviti još 5G modela ili će se fokusirati na jeftinije modele kako bi povećao svoj udio na tržištu.

Izvor: Nikkei Asia

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti