Huawei komentirao uhićenje Meng: Još uvijek ne znamo za što ju optužuju

Huawei tvrdi da nemaju nikakve informacije zašto je njihova potpredsjednica uhićena.

Martina Čizmić | 07.12.2018. / 11:40

Meng Wanzhou (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kad je 1. prosinca u Kanadi uhićena potpredsjednica Huaweija, Meng Wanzhou, sve su strane izbjegavale bilo kakve komentare.

Prema medijskim natpisima, Meng, inače direktorica korporativnih financija u Huaweiju, uhićena je pod optužbom da je prekršila sankcije koje je SAD nametnuo Iranu.

Zatražili smo službeni komentar od Huaweija te ga prenosimo u cijelosti.

"Nedavno je naša direktorica korporativnih financija tijekom transfernog leta u Kanadi, gospođa Meng Wanzhou, privremeno uhićena od strane kanadskih vlasti u ime Sjedinjenih Američkih Država, koje traže njeno izručenje radi očitovanja na optužbe Istočnog okruga države New York. Kompaniji je pruženo vrlo malo informacija o optužbama kojima ju se tereti te nije upoznata s bilo kakvim prijestupima gospođe Meng. Tvrtka vjeruje da će kanadski i američki pravni sustavi u konačnici donijeti pravedno rješenje. Huawei se pridržava svih primjenjivih zakona i propisa zemalja u kojima posluje, uključujući i primjenjive propise o kontroli izvoza UN-a, SAD-a i EU", poručuju iz Huaweija.

Tijekom dana trebalo biti održano sudsko ročište na kojem će biti iznesene točne optužbe i pružena prilika Meng da se o njima očituje, ali i donesena odluka o eventualnom izručenju Meng SAD-u.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti