Unatoč problemima koje mu je prouzročio trgovinski rat između SAD-a i Kine, Huawei uspješno sklapa ugovore za isporuku opreme za 5G mrežu po svijetu. Dosad je sklopio 50 ugovora, od čega više od polovice s europskim operaterima. Kako ističu iz Huaweija, ukupno je isporučeno više od 150.000 baznih stanica, a očekuje se kako će do kraja godine ta brojka premašiti 500.000.

O budućnosti razvoja novih tehnologija raspravljalo se i s donositeljima europskih politika u Centru za transparentnost kibernetičke sigurnosti u Bruxellesu. Huawei je predstavio deset ključnih digitalnih izazova i prijedloge njihovih rješenja u dokumentu „Izaberite pametnu budućnost – doprinos europskoj digitalnoj politici“, a to su: makroekonomske reforme, „zelena“ digitalizacija, vještine, digitalni jaz, implementacija 5G, uloga telekomunikacijskih operatera, pametni gradovi i povezana vožnja, umjetna inteligencija i kibernetička sigurnost.

Digitalne tehnologije imaju sve važniju ulogu u našim životima. Dok se odlučuje o novim politikama koje će se provoditi sljedećih godina, Europa ima jedinstvenu priliku stvoriti okvir koji će inovacijama omogućiti postizanje uključivog i održivog napretka, rekao je Detlef Eckert, potpredsjednik za globalna institucionalna pitanja u Huaweiju, koji je i jedan od autora dokumenta. Ovim dokumentom želimo podijeliti naša dosadašnja saznanja i potaknuti razmišljanje o tome što će u budućnosti biti od ključne važnosti i zašto.

Omogućavanjem najsuvremenije tehnologije kao što je Internet stvari i komunikacija između računala i strojeva, 5G stvorit će nove poslovne prilike – ali samo ako zakonodavni okvir pruži mogućnost za ulaganje i implementaciju, naglasio je J. Scott Marcus, stariji istraživač u briselskom think-tanku Bruegelu, koji je sudjelovao u raspravi. Kreatori politika imaju važnu ulogu u oslobađanju potencijala koji inovacije imaju, kao i u osiguravanju njihove održivosti.

Inače, Huawei je nedavno predstavio i novi pametni telefon Mate 20X 5G. Prema Bruceu Leeju, potpredsjedniku Huaweija za proizvodnju mobilnih telefona, Mate 20X 5G dostupan je osim u Kini i u mnogim zemljama, poput Njemačke, Švicarske, Velike Britanije, Poljske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih, a kompatibilan je s 5G mrežom u svim zemljama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju