Hyundai i Samsung razvijaju nove mogućnosti korištenja digitalnog ključa za automobile

Ovisno o postavkama automobila, korisnik može otključati auto na dva načina koristeći UWB. Vrata se mogu otvoriti pritiskom na kvaku dok je pametni telefon u torbi ili džepu, ili se mogu automatski otključati pomoću pametnog telefona jednostavnim približavanjem automobilu

Martina Čizmić | 25.05.2022. / 12:14

UWB digitalni ključ (Foto: Samsung)

Samsung Electronics i Hyundai Motor Group objavili su kako će električno vozilo GV60 Genesis biti prvo koje će podržavati ultra-širokopojasne (UWB) digitalne ključeve dostupne na Galaxy uređajima. Kako su istaknuli, sedam najnovijih modela Samsungovih Galaxy pametnih telefona podržavat će digitalni ključ koji pokreće UWB tehnologija. 

Kako pojašnjavaju iz Samsunga, korisnici će moći otključati svoj automobil pametnim telefonom tako što će jednostavno prići do njega, dok će se on ponovo zaključati tako što će samo dodirnuti senzor na vratima. UWB bežična tehnologija omogućuje pametnom telefonu da se poveže i komunicira direktno s automobilom. Jednom kada se digitalni ključ registrira, GV60 može identificirati ovlaštene uređaje (u ovom slučaju Samsung Galaxy) i otključati vrata bez uporabe fizičkog ključa.

Digitalni ključ je dostupan preko Samsung Pass aplikacije, sustava za čuvanje digitalnih potpisa, ID-ova i lozinki. Usluga će do kraja godine biti proširena na Samsung Wallet, koji će također omogućiti korisnicima da sigurno čuvaju i upravljaju digitalnim ID-ovima, bording kartama, vaučerima i kreditnim karticama na svom pametnom telefonu. 

Slika nije dostupna Pametni telefoni uskoro bi u potpunosti mogli zamijeniti automobilske ključeve

Iz Samsunga naglašavaju kako je sam proces instalacije i aktivacije digitalnog ključa jednostavan, a nakon par koraka digitalni ključ spreman je za korištenje. Za njegovu aktivaciju potrebno je instalirati i otvoriti aplikaciju Genesis Connected Service u automobilu, izabrati meni „Vozilo“ te potom u izborniku „Digitalni ključ“ odabrati opciju „Registrirajte se“ u aplikaciji Genesis Connected. Nakon registracije, digitalni ključ spreman je za korištenje.

Ovisno o postavkama automobila, korisnik može otključati auto na dva načina koristeći UWB. Vrata se mogu otvoriti pritiskom na kvaku dok je pametni telefon u torbi ili džepu, ili se mogu automatski otključati pomoću pametnog telefona jednostavnim približavanjem automobilu. 

Korisnici svoj digitalni ključ mogu jednostavno i sigurno podijeliti sa svojom obitelji ili prijateljima. Potrebno je izabrati do tri kontakta s liste i kliknuti na „Pošalji digitalni ključ.“ Ovo će poslati tekstualnu poruku koja će ih voditi kroz podešavanje digitalnog ključa na Galaxy pametnom telefonu. Jednom podijeljen ključ može se odmah početi koristiti. Vlasnici mogu čak i kontrolirati koliko dugo dodatni korisnici imaju pristup ključu i opozvati pristup ukoliko je to potrebno.

Za sigurnost, odnosno da se tim digitalnim ključem ne može koristiti neovlaštena osoba, brine se sigurnosni čip koji štiti Samsung Pass. Proces autentifikacije u aplikaciji osigurava da vlasnici automobila uvijek imaju kontrolu nad tim tko može posuditi ključ automobila i kada.

Iz Samsunga su najavili kako rade na daljnjoj suradnji s proizvođačima automobila ne bi li se UWB digitalni ključevi koristili i u drugim automobilima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti