I Android uređaji prate vaše lokacije

Nakon što je Apple optužen da prikuplja podatke svojih korisnika iPhonea, ista optužba stiže i za Googleov Android.

Zimo Zimo Zimo | 22.04.2011. / 14:00

I Android uređaji prate vaše lokacije

Nakon što je Apple optužen da prikuplja podatke svojih korisnika iPhonea, ista optužba stiže i za Googleov Android.

Naime, Appleovi i Googleovi pametni telefoni redovito prikupljaju lokacije na kojima se nalazite, te iste podatke šalju natrag u Apple odnosno Google, sudeći prema podacima istraživanja Wall Street Journala.

Tokom tjedna jedna od glavnih priča bila je da Apple prati lokacije svojih korisnika sa iOS 4 operativnom sistemom, u što spadaju uređaji iPhone, iPod i iPad, a prema novim istraživanjima istu stvar radi i Google.

Magnus Eriksson, švedski programer, doznao je kako Android telefoni, navodno se radi o uređaju HTC nepoznatog modela, prati vaše lokacije koju se šalju u Google i to čak nekoliko puta u jednom satu. Osim lokacije, Google prati i vaš ID, te jačinu signala obližnjih Wi-Fi mreža.

Poznato je da je Google još prošle godine prikupljao podatke poput emailova, šifra i osobnih podataka putem WiFi mreže sa StreetView automobila za vrijeme snimanja cesta diljem svijeta.

Nadalje, podacima iz Androida nije lako pristupiti, te su za to potrebne vještine programiranja, što nije bio slučaj sa Appleovim uređajima gdje su navodno podaci bili dostupni putem računala ili telefona.

Razlog svemu tome može biti sve veći potencijal tržišta lokacijskih usluga koji trenutno drži vrijednost od 2.9 milijardi dolara, a prema analitičkoj tvrtki Gartner ta vrijednost će u 2014. iznositi čak 8.3 milijarde dolara.

Google je odbio bilo što komentirati vezano uz ovaj slučaj.

Photo via Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti