I Kodak svoju kriptovalutu ima – KodakCoin

KodakCoin vezan je uz KodakOne platformu temeljenu na blockchain tehnologiji.

Martina Čizmić | 12.01.2018. / 07:33

Kodak (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Među stotinama kriptovaluta koje trenutno postoje na svijetu, čini se kao da se svaki dan pojavi neka nova. No kriptovaluta koja je predstavljena na sajmu CES 2018 nema previše veze s najpoznatijim kriptovalutama koje ovih dana pune medije.

Radi se o KodakCoinu, kriptovaluti namijenjenoj fotografima, a koja je dio platforme za upravljanje pravima na fotografije – KodakOne.

Platforma počiva na blockchain tehnologiji, a zapravo se radi o enkriptiranom digitalnom dnevniku autorskih prava za fotografe, koji će tamo moći registrirati već postojeće, ali i nove fotografije i davati licence za njihovo korištenje.

Ideja je da se prava na korištenje fotografija prodaju kroz licence, na sigurnoj blockchain platformi.

Za mnoge u IT industriji, blockchain i kriptovalute su važne riječi, ali za fotografe koji su se dugo mučili ne bi li ostvarili neku kontrolu nad svojim radovima i kako se oni koriste, te su riječi ključ za rješavanje onoga što je glasilo za nerješiv problem, istaknuo je Kodakov šef Jeff Clarke.

KodakCoin osmišljen je kako bi se fotografima platilo pravedno i dala im se prilika da budu ravnopravni u novoj tehnologiji koja je osmišljena za njih, pojasnio je šef WENN Digitala i Kodakov partner u ovom projektu Jan Dencke.

Inicijalna ponuda KodakCoina bit će pokrenuta 31. siječnja, a otvorena je za investitore u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i drugim odabranim zemljama. Nažalost, prema dostupnim informacijama, Hrvatska nije među odabranima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti